| |

Veneen pohjan valmistelu myrkyttömään vaihtoehtoon

Miten veneen pohja tulisi käsitellä kun siirrytään myrkyttömään vaihtoehtoon?

Myrkkymaalit perustuvat liukenemiseen ja eroosioon. Toisin sanoen liukeneminen vapauttaa maalista myrkkyjä, ja lisäksi eroosio kuorii tuoretta maalia esille ja samalla myös irrottaa kasvustoa maalin pinnasta ajossa. Myrkkymaalit ovat siis enemmän tai vähemmän jauhemaisia irtonaisia kerrostumia.

Myrkyttömät EKO maalit muodostavat lähes kaikki maalityypistä riippumatta kalvon. Tästä syystä jauhemainen myrkkyväri on ensin poistettava veneen pohjasta. Markkinoilla on eristäviä ”sealer” maaleja, joiden tarkoitus on sitoa myrkkymaali kalvoksi, jonka päälle voi maalata. Jos työn kuitenkin haluaa tehdä kunnolla, on suositeltavaa, että myrkkyväri poistetaan pohjasta. Näin vältetään riski, jossa kosteus pesiytyy maalikerroksien alle jauhemaiseen myrkkymaaliin, ja aiheuttaa kerrostumissa tartunta ongelmia ajan saatossa.

Myrkkyvärit voi poistaa monella eri tavalla. Vaihtoehtoihin on hyvä tutustua ennen, kun päättää omalle veneelle sopivan menetelmän. Maalikerrostumat tulisi poistaa niin pitkälle, että päästään kovaan ja ehjään 2k epoksikerrokseen, joka löytynee kaikkien myrkkymaalien alla niin lasikuitu, kun alumiiniveneissä. Kun vastassa on ehjä epoksikerros, karhennetaan tämä ennen, kun aloitetaan uuden maalijärjestelmän maalaaminen, joka sekin useimiten alkaa epoksilla.

Valitettavasti kovat kalvomaiset pinnat sopivat huonosti puuveneille, jotka elävät kosteuden mukaan.

Maalinpoistoaineet

Maalinpoistoaine pehmentää värikerrokset, jonka jälkeen ne voidaan kaapia veneen pohjasta pois. Myrkkyväreihin tämä menetelmä toimii pääsääntöisesti hyvin, ja suojaamalla itsensä ja maaperän veneen alla hyvin, menetelmä on monesti melko turvallinen. Maalipinnalle levitetään esimerkiksi neliö kerrallaan maalinpoistoainetta, ja annetaan tämän vaikuttaa, kunnes maali on pehmennyt. Tämän jälkeen maali kaavitaan pois kaapimella, teräsharjalla, ja lopuksi alue pyyhitään rätillä puhtaaksi.

Hionta

Myrkkymaalit voi myös hioa ja kaapia pois eri menetelmillä. Työ on hidasta ja asianmukainen hiontapölyn talteenotto on hankalaa. Myös märkähionta on vaihtoehto, jossa märkä hiontajäte ei leiju ympäriinsä. Myös hionnassa on erittäin tärkeää suojata itsensä ja ympäristön.

Pohjan puhaltaminen eri medioilla

Etenkin isommat veneet puhallutetaan usein puhtaaksi ammattilaisten toimesta. Puhaltamisessa on hyvä huomioida, että se on erittäin sotkusta homma, joten niin veneen, ympäristön kun työn tekijän suojaus pitää olla kunnossa. Puhaltajan ammattitaidosta on syytä varmistua, ettei yllätyksiä tule. On eri asia puhaltaa puhtaaksi ruosteista vaihtolavaa, kun venettä.

Hiekkapuhallus on erittäin tehokas ja myös tavallinen menetelmä kun lasikuituveneen pohjia puhdistetaan. Menetelmä on raju, joten kannattaa varmistaa, että työn tekijä tietää mitä tekee, ettei turhaan esimerkiksi gelcoat pintoihin synny vaurioita. On myös hyvä muistaa, että aina kun pohja saneerataan, saattaa alta paljastua ongelmia. Nämä on hyvä havaita, mutta monesti kalliita korjata. Tämän varalta on hyvä sopia, miten työn kanssa edetään, jos ongelmia ilmenee.

Lasipuhallus sopii yhtä lailla lasikuidulle, kun alumiinille, mutta alumiinille se on erityisen suositeltava menetelmä, koska siinä ei ole epäpuhtauksia, jotka käynnistävät hapettumisen, joka puolestaan voi muodostaa tartuntaongelman.

Sooda- ja jääpuhallus ovat hellempiä, mutta hitaampia tapoja puhaltaa myrkyt veneen pohjasta.

Ennen maalaamisen aloittamista on pohja syytä tasoittaa ja huomioida että maalattava pinta pitää olla kauttaaltaan karhennettu puhdas ja kuiva.

Pohjatyö on kaiken perusta, ja monesti työläin vaihe koko prosessissa. Nämä kannatta tehdä kunnolla, koska huono tartunta tai muu ongelma tarkoittaa ongelmia, joita ei ilman perusteellista saneerausta saa korjattua.

Jokainen työ on omansa, kun kunnostetaan vanhaa pohjaa. Tästä syystä urakkatarjouksia ei ole helppo saada, eikä edes järkevää pyytää. Tärkeämpää on selvittää ja sopia mitä tehdään ja miten toimitaan, jos ongelmia esiintyy. Joskus on tarkoituksenmukaista tehdä kaikki viimeisen päälle, kun toisinaan haetaan kustannustehokkuutta, eikä lopputulos ole niin tarkka.

Myös uusien ja aikaisemmin maalaamattomien veneiden pohjatyöt pitää tehdä kunnolla. Lasikuituveneissä pinta voi olla vahattu. Vaha on tärkeä poistaa ennen pinnan karhentamista ja maalaamista. Alumiiniveneissä on tehtaalta tullessa pinnassa rasvaa, joka on tärkeä poistaa ennen pinnan karhentamista ja maalaamista.

Myrkyttömät maalausjärjestelmät

Jokainen maalausjärjestelmä on omansa, joten on hyvä tutustua huolella vaihtoehtoihin. Alla muutama huomioitava näkökulma.

Suojaavat maalikerrokset

Paljon väitellään tarpeesta suojata veneen pohja kosteudelta ja korroosiolta. Tarve vaihtelee varmasti veneen käytön, sijainnin ja sesongin pituuden mukaan. Esimerkiksi alumiiniveneen korroosio uhka on suurempi satamassa, jossa on muita veneitä, joissa saattaa olla sähkövuotoja. Lasikuituveneen tarve suojata kosteudelta saattaa vaihdella kauden pituuden ja veneen laadun mukaan.

Toisissa maalausjärjestelmissä kaikki maalikerrokset suojaavat kosteudelta ja korroosiolta, ja toisissa ainoastaan alla olevat epoksikerrokset antavat suojan. Huomioi siis tämä, kun arvioit kokonaiskustannuksia.

Ympäristöystävällisyys

Myös EKO maaleina kaupitellaan maaleja, jotka ovat rakenteeltaan pehmeitä ja kuluvia. Mitä useammin maalit vaativat huoltomaalausta sitä todennäköisemmin niiden pinnat kuluvat vesistöihin. Esimerkiksi amfifiilinen pinta tarkoittaa käytännössä pehmeää geelimäistä vettä absorboivaa pintaa, joka myös helposti kuluu vesistöihin. Maalit koostuvat pääsääntöisesti mikromuoveista, mutta myös EKO maaleissa käytetään ympäristömyrkkyjä kuten PHAS yhdisteitä. Näiden tarkoitus on muokata pintaa liukkaaksi, ja tästä syystä niitä ei luokitella biosideiksi, vaikka ne kiistatta ovatkin ympäristölle erittäin haitallisia.

Kokonaisresurssi

Mitä järkeä on maalata pohja maalilla, jossa vuoden tai parin huoltoväli, jos kutenkin joudut harjaamaan pohjan puhtaaksi kauden aikana. Kippari lehti 2/24 kiteyttää hyvin veneen pohjien maalaamisen kivut toisen kauden seurantaraportissa. Tuoreet EKO maalit kyllä toisinaan toimivat kohtuullisesti yhden kauden, mutta pesun tarvetta on viimeistään toisella kaudella. Lisäksi tartuntaongelmia esiintyy, joten maalipintojen huoltaminen on kaikkea muuta kun ongelmatonta. Kannatta siis miettiä resurssia kokonaisuutena maalaamisen ja harjaamisen osalta. Jatkuva maalaaminen tarkoittaa myös, että pohjaan kerääntyy epätasaisia maalikerrostumia, jotka vaativat saneerausta.

Vaikka pohjan harjaaminen kolme kertaa kauden aikana saattaa tuntua työläältä, on se usein helpompi ratkaisu, kun jatkuva huoltomaalaaminen.

Maalausjärjestelmän vaihto

Kun valitset maalausjärjestelmän kannattaa myös selvittää mitä sen vaihtaminen toiseen tarkoittaa, mikäli tulet katumapäälle. Monet kovat pinnoitteet vaativat vain karhennuksen ja voit jatkaa uudella järjestelmällä. Toisessa ääripäässä on esimerkiksi silikonimaali joka pitää poistaa kokonaan. Kumimaisen pinnan hiekkapuhallus ei onnistu ja silikoni saattaa kulkeutua gelcoatiin saakka ja aiheuttaa tartuntaongelmia kun maalaat uutta päälle.

Yhteenveto

Pohjan kunnostus on iso investointi, johon kannattaa perehtyä. Usein maaleista annetaan puutteellista tietoa, joten pyydä myyjältä täydentäviä tietoja siltä osin, kun niitä ei ole saatavilla.

Ja lopuksi kannattaa muistaa, että maalaamisessa ohjeiden noudattaminen on tärkeää. On harvinaista, että maalaamisen ongelmat johtuisivat maalista, mutta yleistä että ohjeista lipsutaan.

Liittyvät artikkelit