Kilpailuraportti Techno293 Viron Mestaruuskilpailuista

Purjehduksen Viron mestaruuskilpailut järjestettiin 21.-23.9.2018 Tallinnassa. Purjelautailukilpailut järjestettiin Pirita Surfklubilla ja niihin osallistui yhteensä 22 kilpailijaa. Kilpaillut sarjat olivat Techno 293, Formula ja RS:X. Techno 293 -sarja oli jaettu U15- ja U17 -luokkiin, joissa oli yhteensä 15 kilpailijaa. Suomea purjelautailukisoissa edustivat HSS:n Techno Blue -ryhmän Siri Kaskeala ja Stella Manninen. Kisojen aikana heidän valmentajanaan toimi Peeter Kask. Lisäksi sarjassa kilpaili myös suomalainen Sofia Hämäläinen, joka kuitenkin edusti Viroa.

Regatassa oli tarkoitus kilpailla kolme lähtöä päivässä, mutta kova syysmyrsky aiheutti lauantain kilpailuiden perumisen. Sää oli koko viikonlopun ajan erittäin haasteellinen. Perjantain ensimmäinen lähtö oli klo 15. Tuuli oli erittäin kova ja puuskainen, aivan Techno-sarjan sääntöjen äärirajoilla. Kovan tuulen vuoksi kilpailurataa muutettiin kesken kisan toisessa ja kolmannessa lähdössä. Radan muutos tuli suurimmalle osalle kilpailijoista täytenä yllätyksenä ja siksi vain kaksi kilpailijaa pääsi maaliin asti. Sunnuntaina ensimmäinen lähtö oli klo 11 ja vettä satoi sekä ensimmäisen että toisen lähdön ajan kaatamalla. Kolmannen lähdön aikaan aurinko alkoi paistaa ja kisat saatiin päätökseen.

Kilpailun taso Tallinnassa oli kova, sillä esimerkiksi Techno-luokassa osa kilpailijoista oli purjelautaillut jopa nuorten MM-kisoissa. Virossa purjelautailun valmennus on ammattimaista ja purjelautailua harrastavia nuoria on paljon. Pirita Surfklubilla nuoret treenaavat  purjelautailua viitenä päivänä viikossa ja harjoituksia on myös talvikaudella. Suomen tytöt pärjäsivät kuitenkin kovassa kilpailussa hyvin. Siri Kaskeala voitti tyttöjen U15-sarjan ja oli kokonaiskisan jaetulla neljännellä sijalla. Stella Manninen sai pronssia.

Siri ja Stella pärjäsivät erinomaisesti myös Viron purjelautailun Techno 293 U15-sarjan koko kauden overall-tuloksissa, jossa Siri on yhdeksäs ja Stella kahdestoista kun mukana ovat kaikki kilpailijat, tytöt ja pojat Suomesta, Virosta ja Latviasta. Tyttöjen U15-sarjassa Siri on ykkönen ja Stella kolmantena.

Kuvat: Katja Säilä ja Peeter Kask