Världsmästerskap i segling, SSL Gold Cup 2022

Uttagningarna till höstens finalseglingar kör igång nu från 16. maj till 17. juli på sjön Lac de Neuschatel med bas i orten Grandson
I schemat nedan visas vilka länder är med. I kvalserien 1, grupp 2, finns vårt södra grannland Estland med.

Resultaten publiceras med jämna mellanrum här.

Vad är det frågan om?

Arrangörerna i SSL (Star Sailors League) har tagit fram ett nytt koncept där varje nation ställer upp med bästa tänkbara lag, för att tävla om titeln ”bästa nation” i fleet racing. SSL publicerade det slutgiltiga formatet nu i januari. I bilden under finns en uppställning av de 56 olika nationerna som finns med. I tabellen till vänster finns de 32 nationer, som redan i maj seglar i en kvalserie, där hälften av dem går vidare till första delen av finalseglingarna i höst. I högra delen av diagrammet finns alla de 24 nationer, som är klara för finalserien, däribland Finland. Fyra båtlag finns med i varje start av vilka två går vidare till nästa nivå. Därefter fortsätter det på samma sätt tills vi har en finalserie med fyra lag där vinnaren är världsmästare.
De olika nationernas rangordningen bygger på en rankingtabell, framtagen enligt varje nations prestationer i OS- och VM seglingar. Britterna har första plats följt av Spanien, Australien, Tyskland, Holland och Nya Zeeland. Finland ligger på 22:a plats och våra grannländer Danmark är 8:e, Sverige 15:e och Estland 34:e.
De slutliga finalseglingarnas program publiceras 25. maj.

SSL_GoldCup_Qual_20220518