Tom Sundman: Världsmästerskap i segling – SSL Gold Cup 2022

I höst kan vi följa med hur Finlands seglingslag klarar sig i SSL Gold Cup, där 56 nationer tävlar om priset som bästa nation. Uppställningen liknar den i VM i fotboll. Lagen tävlar i grupper med fyra båtar, där två går vidare och två faller ut. Kvalserien börjar i maj på sjön Neuchâtel nära Genève i Schweiz. Senare i höst fortsätter finalseglingarna från den 28 oktober till den 30 november. Båten är en enskrovs kölbåt typ SSL-47, enkom framtagen för det här evenemanget, med en besättning på nio personer.


Vad är det frågan om?
Arrangörerna i SSL (Star Sailors League) har tagit fram ett nytt koncept där varje nation ställer upp med bästa tänkbara lag, för att tävla om titeln “bästa nation” i fleet-racing. SSL publicerade det slutgiltiga formatet nu i januari. I bilden under finns en uppställning av de 56 olika nationerna som finns med. I bilden med deltagare finns till vänster de 32 nationer som redan i maj seglar i en kvalserie, där hälften av dem går vidare till första delen av finalseglingarna i höst. I högra delen av bilden finns alla de 24 nationer som är klara för finalserien, däribland Finland. Fyra båtlag finns med i varje start av vilka två går vidare till nästa nivå. Därefter fortsätter det på samma sätt tills vi har en finalserie med fyra lag där vinnaren är världsmästare.
De olika nationernas rangordning bygger på en rankingtabell, framtagen enligt varje nations prestationer i OS- och VM-seglingar. Britterna har första plats följt av Spanien, Australien, Tyskland, Nederländerna och Nya Zeeland. Finland ligger på 22:a plats och våra grannländer Danmark är 8:e, Sverige 15:e och Estland 34:e.
Hösten 2021 seglades redan tre testtävlingar i vilket ingick åtta lag i varje tävling, det vill säga 24 lag har redan tävlat på sjön Neuchâtel nära Geneve i Schweiz, från träningscentret Granson. Den första testtävlingen i september vanns av Sydafrikas lag före Thailand, den andra av Kroatien före Brasilien och den tredje vann Sverige före Slovenien.

Vilka seglare finns med?
När man går igenom de olika nationernas laguppställningar börjar man inse att det är frågan om ett stort evenemang. Många nationer ställer upp med meriterade veteraner tillsammans med yngre förmågor. När man går igenom listan av seglarpersonligheter finns nästan hela ”Hall of Fame” med, börjande från de olympiska klasserna till Volvo Ocean Race-veteraner och Americas Cup-deltagare, både äldre och yngre. Nedan har jag gjort ett litet plock från de 54 deltagande nationernas besättningslistor:
●      Storbritannien (rankingetta): den 44 årige Ian Williams är lagets ledare, sju gånger World match-racingvinnare; Giles Scott (34 år) Finn-jolleseglare med flera guld i OS- och VM-sammanhang.
●      Spanien leds av Luis Doreste som tog guld i Barcelona 1992 i Flying-Dutchman, men började i Finn-jolle och fortsatte med Star i Savannah 1996, därtill vann han VM tre gånger 1994-96; i laget finns även Carlos Hernandez, med i Volvo Ocean Race 2015 ombord på spanska Mapfre och av yngre förmågor Jordi Xammar, som vann OS-brons 2020 i 470-jollekassen.
●      Australien: som lagledare den legendariska John Bertrand, vinnare och rorsman av Americas-Cup 1982. Med finns även färska Americas Cup-seglarna Tom Slingsby och Tom Burton.
●      Italien: ett intressant lag med Vasco Vascotto som ledare. På hans meritlista finns 25 världsmästerskap och senast med Prada i Americas Cup-laget; Francesco Bruni, Pradas rorsman och Star-seglare och Diego Negri, tre gånger OS-deltagare i Star och Star världsmästare 2021.
●      Brasilien: Robert Scheidt vid rodret med tre VM guld i Laser, tre VM guld i Star, totalt 12 VM guld i olika klasser och nu senast deltagare i OS-2020 (4:e); OS-guldmedaljören Martine Greal och Scheids Star-gast Henry Boening, samt Finn-jolle OS-seglaren Jorge Zarif.
●      Sverige: Freddy Lööf som ledare, bland annat guldmedaljör i Star OS 2012 med Max Salminen, som var Finn-jolleseglare i OS-2020.
●      Canada: lagledare Richard Clarke, OS-deltagare 2006 – 2012, först Finn-jolleseglare, sedan Star och även VOR-2001-2001 med Illbruck.
●      Tyskland: leds av Star-seglaren Frithjof ”Frida” Kleen; Markus Wieser en välkända Drakseglaren; veteranen Jochen Schümann, guldmedaljör i Finn-jolle OS 1976 och tre guld i Soling klassen OS-1988, 1996 och 2000.
●      USA: leds av ingen mindre än Paul Cayard med meriter i många klasser såväl som Star-världsmästerskap.
●      Polen: ledare Matheus Kusznierrewicz, bland annat Star världsmästare.
●      Nya Zeeland: Star-seglaren och OS-representanten Rod Davis som lagledare, som även deltagit i OS för USA 1984 och 1992. Han deltog även i Americas-Cup seglingar 1977 med Lowell North och senare i New Zeeland Challange 1988 och därefter med i nästan alla Nya Zeelands Americas-Cup projekt.
●      Frankrike: Den 62-åriga Loïck Peyron leder Frankrikes lag. Han är en framgångsrik havskappseglare, men har även deltagit i Americas Cup-projekt; med finns även Xavier Rohart, Star-världsmästare och en av initiativtagarna till evenemanget.

Listan är lång och gemensamt för de flesta lagen är att där finns med både erfarna seglare med meriter i många olika klasser och yngre förmågor, som är på topp för tillfället eller på väg upp. För att nå viktgränsen på 710 kg för nio personer kan det var till sin fördel med några lätta seglare.
När börjar tävlingarna?
Kvaltävlingarna börjar enligt den nuvarande tidtabellen i medlet av maj och fortsätter till medlet av juli, med 32 deltagande nationer i åtta grupper. Seglingarna ordnas på sjön Neuchâtel nära Geneve. Därefter fortsätter finalseglingarna från den 28 oktober till den 20 november. Ryktet går att de ska seglas i Oman, där olympiaklassernas VM-seglingar genomfördes förra hösten. Mera om SSL Gold Cup hittar du på adressen
https://goldcup.starsailors.com/teams/ och på Facebook https://www.facebook.com/StarSailorsLeague

Vilka chanser har Finlands lag?
Om man spekulerar över vilka chanser Finland har, kan man kanske dra paralleller till fotbollen. Finlands bästa fotbollsspelare är kringströdda i klubbar runt om i Europa och samlas till matcher på nationell nivå. På samma sätt deltar våra bästa seglare i många olika klasser med regattor runt om och nu gäller det att få ihop ett nationellt toppteam. Många nationer kan ställa upp ett team med verkligt framgångsrika seglare, men hur bra seglar de ihop? Såsom Sverige visade i förra höstens tredje testtävling som de vann, kan det räcka med några seglare av världsklass, tillsammans med ett sammansvetsat lag. Dessutom är många seglare i enmansklasser ofta individualister med ett väl inarbetat arbetsschema, som kanske inte passar alla. De lag som har många Americas Cup-seglare anser jag har ett försprång, såsom Italien. Det som även begränsar möjligheterna till framgång är bristen på träningsmöjligheter, då det bara finns fyra båtar. Dessutom kan finansiering bli ett problem. Även om arrangören står för båtarna, har laget en hel del utgifter utöver det. Finlands lag har redan sju sponsorer, men hur långt det räcker, är inte bekant. Själv tror jag på att laget kan klara sig ganska långt, men en finalplats är kanske väl optimistiskt.

Båttyp och fakta

https://starsailors.com
Besättning: 9 personer
Max totalvikt 710 kg

Finlands lag:
Lagledare: Thomas Johansson
Besättning som deltog i träningen i Schweitz är bland andra, Robert Nyberg, Oskari Muhonen, Kaarle Tapper, Mikaela Wulff, Edi Bremer ja Martin Gahmberg