HSS:aren Henrik Knifs nya bok – Göran Schildt 2 liv

Göran Schildt (1917–2009) var långfärdsseglare, konstkritiker, skönlitterär författare och en trotsare av konventioner. Svårt sårad i Finlands vinterkrig bestämde han sig för att leva – leva på riktigt. Schildt tog till sig det franska, det italienska och slutligen det grekiska, det sista i och med en ny tillvaro på ön Leros. Han valde konsten som verksamhetsfält och Cézanne som favoritämne. Schildt fascinerades av André Gide, översatte hans verk och medverkade till att han fick Nobelpriset. Sin arkitektvän Alvar Aalto förevigade han i en serie biografier.

Ledigast och soligast träffar man Göran Schildt på Medelhavet i hans egna berättelser om seglatserna med Daphne. Som Dante hade han två liv, det han levde och det han skrev sig. Högst viktig blev en sommardag i den italienska södern 1937. HSS:aren Henrik Knif har tidigare publicerat sig inom kultur- och personhistoria. Hans bok om Göran Schildt är rikt illustrerad med bilder ur fotografen Schildts egen samling.