Star segling, still going strong

Då Starbåten förlorade sin status som olympiaklass i London 2012, tänkte många att det var början till slutet för en båtklass, som är över 100 år gammal. Men som för så många andra klassiker däribland 6mR, 5.5mR och Drake, lever de vidare och utvecklas hela tiden. Ett gott tecken på Staren popularitet är SSL 2019 Star Europa mästerskap på Garda sjön i Italien med nästan 90 deltagare.

Tävlingen är samtidigt del av ett nytt format, SSL Breeze Grand Slam. Seglingscentret är i RIVA DEL GARDA, som utnämnts till Starseglarnas träningscenter, skall vara verksamt året runt. Där man kan boka en Starbåt för träning och för några även som tävlingsbåt för tävlingar på Garda sjön.

Europamästerskapet och SSL Breeze Grand Slam har pågått från 14. till 19 maj och har just avslutats.  Deltagarna där representerar 22 länder. Förutom de europeiska länderna var det även deltagare från Argentina, Brasilien, USA och Australien. En stor del av de bästa Starseglarna var med, bland annat 11 forna världsmästare och ett stort antal olympiamedaljörer. Många toppseglare som tidigare lämnat Starseglandet har kommit tillbaka, såsom olympiavinnaren Freddy Lööf i London 2012 och Volvo Ocean Race vinnaren och Americas Cup rorsmannen Paul Cayard, i en splitterny Folli-byggd Star. Även argentinare Juan Kouyoumdjian var med, mera känd som designer av Volvo Ocean Race båtar. De nordiska länderna representerades av en norrman, 7 danskar och 5 svenskar. Från Tyskland kom 20 deltagare, som var det största enskilda nation.
Formatet för tävlingen var lite annorlunda jämfört med Europa mästerskap i andra klasser. Först seglades en kvalserie med 9 deltävlingar. Vinnaren går direkt till finalen och andra till semifinalen. De åtta följande seglar en kvartsfinal varav fem går vidare till semifinal och av dem tre till finalen.

Kvalserien bjöd på vindar antingen från norr eller söder, som är typiskt för Garda, av varierande styrka. Några dagar närmare 15 m/s. Jämnheten mellan båtarna ser man av att alla toppbåtarna även hade dåliga placeringar, ofta beroende på hur starten lyckades och ifall man lyckades komma över till den sidan som hade favör. Speciellt först kryssens övre märkesrundning var synnerligen hektisk. Efter nio delseglingar utkristalliserade sig de bästa och mesta erfarna seglarna, som även delade delseglingarnas vinster. Bland de 10 bästa var 8 världsmästare med guldstjärna i seglet och de två övriga Europa mästare med silverstjärna. Slutresultaten i tabellen nedan. Det är värt att notera att i QF-, SF- och finalseglingarna räknades endast placeringar, ej poäng.

Utöver de tio i topp kan nämnas att dansken Jørgen Schönherr blev 24:de, för oss känd från Drakarnas Guldpokalseglingar i Helsingfors 2018, som han vann. Tom Löfstedt, som Jesper seglat med, hade lite otur och blev 40:nde. Den endast 18 år gamla italienaren Guido Gallinaro, som vann Laser radial VM i fjol, blev 17:nde och Juan Kouyoumdjian blev till slut 28:nde.

Det intressanta med SSL sponsorerade tävlingarna är den fenomenala mediatäckningen med drönarkamera, kameror i ett flertal båtar, studio med kommentatorer samt Virtual Eye grafik där alla båtars positioner kan ses live. En möjlig orsak till det stora antalet deltagande toppseglare är att det delades ut 100.000 dollar i prispengar åt de 20 bästa, där vinnaren får 20.000 dollar.

Text: Tom Sundman