Seglingsligan 2018 kör igång – större än någonsin

Den fjärde säsongen för Finska Seglingsligan startar inkommande veckoslut. De regerande mästaren Åländska Segelsässkapet ÅSS kör i gång på sina egna vatten som en av de största förhandsfavoriterna. En av de intressanta nykomlingarna i ligan är  Vaasan Merenkyntäjät, VM.

Seglingsligan 2018 kör  igång i Mariehamn  16.-17. juni. Liksom föregående år är huvudsponsor för seglingsligan Gazprom och Nord Stream Ag.  Efter en paus på fyra veckor styr ligakaravanen till Vasa, där den andra deltävlingen seglas 20.-22.juli. Seglingsligan sista och avgörande tävling seglas i samband med den flytande båtutstälningen Uiva på Drumsö i Helsingfors 17.-19. augusti.

De bästa av de bästa

ÅSS är naturligtvis förhandsfavorit i den första tävlingen eftersom den seglas på Åland. Den regerande mästaren har många toppseglare. Eftersom ÅSS vann ligan förra året, inleder klubben sin massiva utmaning i Nord Stream Race den 15 juni i Kiel . Att ÅSS har taggade seglare vittnar finalplatsen i tävlingen Sailing Champions League,  som seglades i Porto Cervo i Italien i Maj. ÅSS har gått från seger till seger och är därför klar favorit i Seglingsligan.

En annan segerkandidat är Nyländska Jaktklubben, NJK. Klubben firade ligasegrar åren 2015 och 2016 men ÅSS lämnade NJK på silverplats 2017. NJK seglar ut för revansch – matchen blir säkert hård.

Nykomlingarna i ligan

Vaasan Merenkyntäjät debuterar i Seglingsligan. Lauri Katajistofrån Vaasan Merenkyntäjistä intygar att teamet har stora förväntningar inför sin första ligasäsong.

– Det är roligt att vara med. Detta är vår första ligasäsong och vi får se vad den för med sig. Beträffande resultaten får vi göra så väl ifrån oss som möjligt. Våra förväntningar är ganska moderata, säger Katajisto. Han tycker att det är toppen att få mäta sig med erfarna och skickliga tävlingsseglare.

– Konceptet är såtillvida fantastiskt att man får segla mot kappseglare som man inte i vanliga fall skulle möta.

Vaasan Merenkyntäjät startar med ett team som har både gedigen erfarnehet och ungdomlig glöd. Tex.  Olavi Rönkköhar seglat i årtionden och deltagit i olika världsmästerskap. De andra medlemmarna i teamet är  Lauri Katajistos bror  Matti Katajistooch en till mycket erfaren seglare, Kari Hautala.

Wasa Segelförening, WSF, har representerat Vasa i Seglingsligan ända från början. Klubben har klarat sig riktigt bra i ligan och placerat sig varje år bland den fem bästa. Katajisto respekterar sin lokala konkurrent.

– WSF har en fördel gentemot oss i och med att de har deltagit i ligan också tidigare. De kan vara svåra att slå, berättar Katajisto. Segling är dock en intressant och känslig gren – allt kan hända.

 

 

 

Unga seglare och damer

Den 19.-20 maj säglades kvalseglingarna för De Ungas Seglingsliga. Vinnare var Esbo Segelförening, ESF. Nyländksa Jaktklubben, NJK kom på andra plats och Åländska Segelsällskapet ÅSS tog brons.

Alla tre lag är deltar också i årets Seglingsliga. De två bästa från De Ungas Seglingsliga , dvs. ESF och NJK representerar Finland i den första Youth Sailing Champions League –tävlingen i Travemünde i Tyskland..

NJK:s damlag deltar i den första damernas Sailing Champions –ligan som seglas i Kiel 16.– 18. juni.  ´Finland och NJK representeras av  damlaget: Marinella Laaksonen, Daniela Rönnberg, Catharina Sandman, Cevcilia Sandman och Päivi Järvinen.

 

Seglingsligan 2018

I seglingsligan tävlar klubbarna som team mot varandra. En enskild seglare är medlem i ett lag vilket sänker tröskeln för nya medlemmar som vill delta i kappsegling.

De fyra bästa får plats i kvaltävlingarna för Sailing Champions –ligan. Däremot  får vinnaren i årets Seglingsliga en plats i Nord Stream Race –havskappseglingen på Östersjön nästa år, dvs. 2019. I årets Nord Stream Race är det ÅSS som representerar Finland..

 

Deltagare

Airisto Segelsällskap, ASS

Brändö Seglare, BS

Espoon Pursiseura, EPS

Esbo Segelförening, ESF

Esbo Segelförening -Ungdomar

Finnish Navy Sailing Team, FNST

Helsingfors Segelsällskap, HSS

Mariehamns Seglarförening, MSF

Rauman Purjehdusseura, RPS

Turun Pursiseura, TPS

Helsingfors Segelklubb, HSK

Nyländska Jaktklubben, NJK

Nyländska Jaktklubben -Ungdomar

Suomalainen Pursiseura, SPS

Vaasan Merenkyntäjät

Wasa Segelförening, WSF

Åländska Segelsällskapet, ÅSS

Åländska Segelsällskapet -Ungdomar