Seuran historia

Helsingfors Segelsällskap r.f. (HSS) on Helsingin toiseksi vanhin ja Suomen neljänneksi suurin pursiseura. Seura perustettiin vuonna 1893 Helsingin ruotsinkielisen, nopeasti kasvavan keskiluokan pursiseuraksi.

Hufvudstadsbladetin ilmoitus etsi syyskuun alussa 1892 otsikolla ”Seglare Ohoj!” jäseniä uuteen seuraan. Syntymäpäiväksi kuitenkin lasketaan vasta 7. tammikuuta 1893, koska tänä päivänä kuvernööri Fjodor Heiden vahvisti seuralle säännöt. Ensimmäisenä toimintavuonna Helsingfors Segelsällskapilla oli 65 jäsentä ja rekisterissään 19 purjevenettä. Naisia ei mukana vielä ollut – ensimmäiset liittyivät seuraan 1897.

Seura järjesti ensimmäisenä kesänä neljä purjehduskilpailua. Alkuaikojen nimekkäitä veneitä olivat Karl Nordbladinin Ellida, V. Lindholmin legendaarinen Uno sekä Gunnar Hjeltin Bisquit. Junioritoimikunta alkoi vuonna 1932, jolloin seura hankki viisi Sulka-venettä alle 18-vuotiaille purjehtijoille.

HSS on perinteisesti ollut pienten köliveneiden johtava kilpapurjehdusseura Suomessa. Seura tuki pienten saaristoristeilijöiden, erityisesti 22,2-luokan kehitystä 1910- ja 20-luvuilla lahjoittamalla luokkaa varten pokaaleja ja kilpailemalla niistä innokkaasti. 1930-luvulla HSS oli aktiivisesti vaikuttamassa Gunnar L. Stenbäckin suunnitteleman Hai-veneen alkutaipaleeseen. Hai-luokka oli seuran suurin veneluokka oli aina 60-luvun loppuun saakka.

Pienten, edullisten veneiden saralla HSS:n jäsenistä suurin vaikutus on ollut kunniajäsenellämme Hans Groopilla. Hän suunnitteli ja rakensi 1968 seuran tukemana H-veneen, josta tuli Suomen suurin yksityyppiköliveneluokka ja kansainvälisestikin hyvin suosittu kilpaveneluokka. Se toi paljon uusia purjehtijoita lajin pariin. H-veneitä on Suomessa rakennettu kaikkeaan 950 kappaletta ja kansainvälisesti noin 5 000 kappaletta.

Groopin lisäksi seuran venesuunnittelijoista mainittakoon vuosisadan vaihteessa vaikuttanut Emil Wegelius, viime vuosisadan alkupuolella vaikuttanut Einar Olofsson sekä hieman myöhemmin Birger Slotte ja C.-O. Granfelt.

Jollaluokissa HSS lanseerasi Suomeen Cadet-jollat. Tärkeitä kilpaluokkia seuralle ovat olleet myös Vikla, Lightning ja Finnjolla. 1960-luvulla junioritoiminta kasvoi voimakkaasti optimistijollaluokan käynnistymisen myötä. 1980-luvun merkittävin junioripurjehdussaavutus oli Tom Rindellin voittama kansainvälisen purjehtijaliiton nuorten maailmanmestaruus E-jollaluokassa.

Seurassa on viime vuosina panostettu juniori- ja nuorisotoimintaan sekä aikuisten purjehduskoulutukseen. Panostus on tuonut HSS:n voimakkaammin takaisin kilparadoille. Tuloksina mitaleita ja huipputuloksia kansainvälisissä luokissa.