Tapani Koskelan kirja Tore Holmista valmistunut – I have won, I have lost

HSS:n jäsen, 6mR Silène III:n kippari Tapani Koskela sai vuoden 2021 lopulla valmiiksi parikymmenvuotisen urakan: kirjan ruotsalaisesta Tore Holmista – veneiden suunnittelijasta, rakentajasta ja kilpapurjehtijasta. Koskela suunnitteli pientä julkaisua omasta Tore Holmin veistämästä veneestään, mutta kirja kasvoi, laajeni ja syveni yli viisisataasivuiseksi tietopaketiksi, joka vie lukijan mukanaan.

Kirjan kannessa lukee: The ultimate biography of Tore Holm – yacht designer, boatbuilder & sailor. Tätä kaikkea kirjan on, mutta myös paljon enemmän: kirja on parhaimpia lukemiani kuvauksia  purjehduksen kehittymisestä 1800-luvun lopulta meidän päiviimme.

Selkeä  ja helppolukuinen.

Kirja on julkaistu englannin kielellä, sillä tavoitteena ovat Pohjoismaita laajemmat markkinat. Se ei ole kuvateos, vaan tekijä luottaa kirjoitettuun sanaan. Kirjan kuvaus  purjehduksen syntymisestä ja kehityksestä on hyvin selkeä, eikä se ole suinkaan kuivaa teoriaa mittasäännöistä.

Erityisesti miellyttää se, että kirjassa on hyvin kuvattu Suomen rooli ja merkitys purjehdusurheilun ja purjehtimisen kehityksessä. Kirjan mukaan ruotsalaiset arvostivat suomalaisia suunnittelijoita sekä veistämöitä ja Suomen panosta purjehduksen kehittämisessä. Alaotsikko ”The Baltic Sea Laboratory” kuvaa yhteistyötä Suomen ja Ruotsin kesken tässä asiassa. Pohjoismaissa veneilystä tuli koko kansan omaisuutta, se on kaikkien ulottuvilla ja osa vapaa-aikaa.

Holmin perhe

Isä Knut Holm oli laivanvarustaja, Amerikan-kävijä, veneiden veistäjä ja kilpapurjehtija. Hän perusti veistämön  Gamlebyn kylään vuonna 1908. Knut Holm ymmärsi, että veneiden tarve tulee lisääntymään, purjehduskilpailut olivat juuri alkamassa ja raha alkoi liikkua. Samaan aikaan perustettiin lukuisia veistämöitä myös Norjassa ja Suomessa.  Esimerkiksi August Westin, Turun Veneveistämön perustaja, ja Knut Holm olivat saman ikäisiä, seiloreita molemmat, ja kumpikin menestyi uudella teollisuuden alalla.

Holmin perheessä kasvoi kolme lasta: Yngve oli vanhin, Tore keskimmäinen ja Magda-tytär nuorin. Pojista tuli veneiden suunnittelijoita ja rakentajia, Magdasta näyttelijätär. Tore joutui 1930-luvun puolivälissä veistämön johtoon, sillä isän liiketoimet eivät täysin onnistuneet. Veistämön johdossa Toresta tuli se, jollaisena hänet tunnetaan: erittäin pätevä suunnittelija, veneiden rakentaja ja huippuluokan purjehtija.

Veistämö ja veneet

Kirjassa on hyvät kertomukset veistämön toiminnasta, kuuluisista veneistä, ja kuvaukset Tore Holmista kilpapurjehtijana. Hän voitti viisi Olympiamitallia – kaksi kultaista –  ja lukemattoman määrän muita palkintoja. Tapani Koskela on kirjassaan kuvannut purjehduskilpailuita yksityiskohtaisesti mutta sujuvasti, rakentaen jännitettä hieman samaan tapaan kuin Yngve Pacius ja Harald ”Affe” Alftan aikoinaan. Kilpailuiden selostus vie kirjasta yli kolmanneksen. Se on varmaankin harkittu määrä, sillä Tore Holm oli Pohjolan parhaita kilpapurjehtijoita.

Lasikuitu ja sarjatuotanto lopettivat veistämön

Veistämö menestyi ja selvisi sota-ajasta kohtuullisesti, mutta 1950-luvulla talousvaikeudet alkoivat talousongelmat. Koskela antaa ymmärtää, ettei Tore Holmilla ollut ekonomistin silmää: hänet kuvataan ennemminkin taiteilijaksi, joka halusi tehdä hyviä ja kaunislinjaisia veneitä.

Tore Holm luopui veistämöstä, mutta jatkoi suunnittelijana. Gamlebyn veistämölle kävi 1960-luvun lopulla niin kuin muillekin veneiden veistäjille: lasikuitu ja alumiini syrjäyttivät puun ja veneiden valmistus muuttui sarjatuotannoksi.

Koskelan teos on erinomainen yhteenveto veneiden suunnittelun ja rakentamisen kulta-ajasta.  Kirjassa on niin paljon tietoja, tarinoita, analyysejä ja kuvia, että sitä on parasta lukea kuin tietoteosta; etsiä tiettyjä asioita, ja siirtyä sitten muuhun kirjan aiheeseen, ja palata uudelleen jo luettuun kohtaan.

 

Kirjaa saa tekijältä:

Koskela Publishing  Ltd

www.toreholmbiography.com

orders@toreholmbiography.com

+358505849054

 

Tapani Koskela on HSS:n jäsen ja helsinkiläinen purjehtija, jolla on Tore Holmin suunnittelema ja veistämä kuutosluokan vene Silène III.

Jorma Rautapään kuvia Tore Holmin veneistä   https://www.sailsandsea.fi