Annan vuosi 2020

Poikkeuksellinen purjehdusvuosi 2020 alkaa olla takanapäin. Vaikka katseemme kohdistuvatkin jo ensi vuoden vesipäiviin, on hauska vilkaista kulunutta vuotta ja sen tuomia kivoja hetkiä.

Loppusyksystä 2019 IQfoil valittiin Pariisin olympialaisten uudeksi olympialuokaksi, ja olympiapurjelautailumaailma alkoi muuttua – nuoremmat purjehtijat siirtyivät kokonaan RS:X:stä foiliin, kun taas vanhemmat vielä Tokioon tähtäävät purjehtijat jatkoivat RS:X:llä. Foili keräsi myös kokoon uusia purjehtijoita muista veneluokista ja purjelautailun PWA-sarjasta.
Suomen tiimimme tilasi uudet olympiakamat ja oma fokukseni siirtyi foiliin, johon olin jo ehtinyt vähän totutella kesällä 2019.

Alkuvuodesta ehdimme tehdä muutaman leirin talvitukikohdassamme Cadizissa, ja osallistuin siellä ensimmäisiini foilikisoihini New Years Racessa. Maaliskuussa korona sotki suunitelmat kokonaan, ja suunnitellut Palman leiri ja Trofeo Sofia, huhtikuun maailmancup Genovassa ja toukokuun RS:X EM:t jäi välistä.

Pääsimme kuitenkin aloittamaan kauden Suomessa toukokuussa, kun kaikki kamat vihdoin saapuivat rahdissa Espanjasta. Toukokuun lopulla saimme kauan odotetut IQfoilit käyttöömme, ja pääsimme foilaamaan virallisilla uusilla olympiakamoilla! Valmentajamme saapui Espanjasta Suomeen ja vedimme ekat kisat jo viikon sisällä HSS:n Downtown Sailing Weekillä. Kisoihin oli saapunut mukavasti muita suomalaisia purjelautailijoita, ja HSS:n omat technotkin pääsivät ekaa kertaa mukaan starttiin!

Kävimme kerran tiimin kanssa Tallinnassa kisoissa testaamassa foililähtöjä, mutta muuten kesä kului kokonaan Suomessa valmentajamme viettäen melkein koko kesän ja alkusyksyn Helsingissä. Kesän kohokohtiani oli ehdottomasti HSS:n techno-ryhmien työskentely, ja on tosi harmillista, että en omilta treeniaikatauluiltani päässyt vieläkin useammin valmentamaan. HSS:llä on pari ryhmällistä todella innokkaita ja lahjakkaita junnuja, joiden kanssa oli ilo päästä vesille ja jakaa tietoa. Kehitys oli tosi nopeaa, josta kiitos kuuluu myös muille lautavalmentajille, jotka tekivät hyvää työtä ryhmien kanssa. Myös aikuisryhmissä oli todella hyvä ja motivoitunut meno, ja ryhmät olivat aina ihan täynnä kelillä kuin kelillä.

Lokakuun lopun Gardan IQfoil International Gameseistä jäi tosi hyvä fiilis (kannattaa käydä lukemaasa aikaisempi blogitekstini kisoista), ja suunnitelmat tulevalla näyttävät selkeiltä.

Hyvää joulua kaikille ja hauskaa uutta purjehdusvuotta 2021!

  • Anna Haavisto, HSS Huippu-urheilutiimi