S51 Blåvinge 1941 kannellaan päälikkö Arvid Schulz sekä veljekset Folke ja Magnus Wassén, kuva Sjöhistoriska museet

Blåvinge täyttää tänä vuonna 80 vuotta

Blåvinge rakennettiin vuonna 1940 arpajaisvoitoksi Æolus-seuralle Göteborgissa Hjalmar Johanssonin veneveistämöllä. Veneen suunnitteli maineikas venesuunnittelija Roy Scherman. Blåvingen alkuperäinen purjenumero ja nimi olivat S-51 SS Æolus 1940. Veneen ensimmäinen omistaja oli Arvid Schultz, joka osallistui Blåvingellä lukuisiin kilpailuihin voittaen mm. arvostetun Esperanza-pokaalin vuonna 1942. Aktiivisen kilpauran jälkeen vene ruffattiin ja se siirtyi Ruotsin järvien kautta Tukholmaan. Vuosituhannen vaihteessa vene peruskorjattiin Tukholmassa, samalla ruffi poistettiin ja vene palautetiin kilpailukäyttöön.

Suomeen ja HSS:lle vene purjehdittiin vuonna 2014. Kesäisin vene kilpailee ahkerasti femmojen ranking-sarjassa. 80-vuotismerkkivuotta juhlittiin sekä Turussa Airisto Classic Regatassa että Helsingissä Champagne Regatan iloisessa laiturijuhlassa.

Sandhamnsregatta 1941, kuva Oscar Norberg, Sjöhistoriska museet