Kuva: Jari Outavaara

Silène III juhli 70 ikävuottaan Viaporin Tuopissa

”Silèneiksi kutsuttiin ennen pieniä rasioita, sellaisia joita meidän päivinämme voi nähdä apteekeissa.   Ulkoapäin ne oli koristeltu iloisilla ja sadunomaisilla kuvilla kuten äkäpusseilla, satyyreilla, häkkilinnuilla, sarvekkailla jäniksillä, satuloiduilla ankoilla, lentävillä pukeilla, kärryjen eteen valjastetuilla hirvillä ja muilla samanlaisilla hauskoilla maalauksilla.  Niiden tarkoitus oli saada ihmiset nauramaan samalla tavoin kuin Silènus, hyvän Bacchuksen oppi-isä.  Purkeissa säilytettiin kaikenlaisia hienoja rohtoja kuten balsamia, ambraa, myskiä, sivettiäljyä, jalokiviä ja muita kallisarvoisia aineita.”
(François Rabelais’n esipuheesta teoksessaan Suuren Gargantuan hirmuinen elämä, 1534, suomennettu 1947)

 

Kippari Tapani Koskela, kuvan on ottanut Kari Korkman