Suomen purjehdusliiga 2020

Purjehdusliiga on seurojen välinen kolmesta osakilpailusta koostuva kilpailusarja. Kilpailut purjehditaan urheilullisilla J70-veneillä. Kisat ovat lyhyitä Fleet-race tyyppisiä vauhdikkaita kisoja, joiden kesto on sääolosuhteista riippuen noin 10-15 minuuttia. Joukkueiden vaihdot ja mahdolliset protestit hoidetaan heti vesillä. Kolmannen osakilpailun jälkeen selviää, kuka on seurojen mestari.

Keskeinen asia Purjehdusliigassa on, että seurat kilpailevat toisiaan vastaan joukkueina. Kun pääpaino on seuroissa, eikä niinkään yksittäisissä purjehtijoissa, avaa tämä uusia mahdollisuuksia olla mukana kilpailutoiminnassa myös muille jäsenille.

Suomen Purjehdusliiga on osa kansainvälistä Sailing Champions -liigaa. Neljä parasta joukkuetta lunastaa karsintapaikat kansainväliseen purjehdusliigaan Sailing Champions Leagueen.

Suomen Purjehdusliigan voittajajoukkue pääsee Nord Stream Race -avomeripurjehduskilpailuun. Se on Itämeren ylittävä 1 000 merimailin avomeripurjehduskilpailu, joka yhdistää Kielin, Kööpenhaminan, Tukholman, Helsingin ja Pietarin. Liigavoittajajoukkueet Saksasta, Tanskasta, Ruotsista, Suomesta ja Venäjältä taistelevat Nord Stream Racen voitosta. Kilpailu on järjestetty vuodesta 2012 Saint Petersburg Yacht Clubin toimesta ja Gazpromin ja Nord Stream AG:n tukemana.

Suomen Purjehdusliigan voittaja pokkaa omalle seuralleen myös mahtavan pokaalin.

Suomen Purjehdusliigan osakilpailut 2020

10.-13.4.  Maarianhamina, ÅSS, juniorikarsinta

7.-9.8.  Maarianhamina, ÅSS – karsintakilpailu
14.-16.8.  Helsinki, HSK – karsintakilpailu
11.-13.9.  Naantali, NPS – finaali

HSS kokoaa joukkueen sekä junioreiden sarjaan että varsinaiseen liigaan. Junioreiden joukkueessa purjehtii 4-5 nuorta. Joukkueen jäsenet saavat olla korkeintaan 21 vuotiaita. HSS on asettanut alaikärajan 13 v. Vähintään yhden joukkueen jäsenen tulee olla 18 vuotias. Juniorijoukkueiden karsinnan kaksi parasta tiimiä kutsutaan suoraan varsinaisen liigan finaaliin Suomessa ja nuorten Champions Liigaan Eurooppaan.

Varsinaisessa joukkueessa purjehtii 4 tai 5 purjehtijaa, jos koko joukkue koostuu naisista tai nuorista (1999 tai jälkeen syntyneistä).  Muutoin joukkueessa purjehtii neljä henkilöä. Varsinainen joukkue kilpailee yhdessä karsintakilpailussa ja havittelee tätä kautta paikkaa finaalissa. Molempien karsintakisojen viisi parasta seuraa pääsee kilpailemaan finaaliin. Se kummassa karsinnassa HSS purjehtii, riippuu SPV:stä, joka järjestää liigan. Järjestäjä ilmoittaa karsintalistat hyvissä ajoin karsintoja. HSS lähettää purjehdusliigaan vain yhden varsinaisen joukkueen.

Junioreiden ja aikuisten joukkueelle tarjotaan valmennusta ennen kilpailuja. Tarkoitus on järjestää kolme valmennettua harjoitusta ennen kisoja per joukkue. Seura maksaa puolet valmennuksesta ja joukkue puolet valmennuksesta. Valmentajina tulevat toimimaan todennäköisesti uusi päävalmentaja Juan Mazzini ja Pasi Palmu.

Seura maksaa juniori- ja varsinaisen joukkueen osallistumismaksun, mutta joukkue vastaa itse logistiikka- ja majoituskustannuksista.

HSS:n joukkueessa purjehtiva henkilö ei voi osallistua liigaan kauden 2020 aikana toisen seuran joukkueessa. Tarkoitus on edustaa liigassa vain yhtä seuraa.

Kaudelle 2020 HSS ei järjestä sisäistä karsintakilpailua vaan joukkue valitaan hakemusten perusteella. Lisäinfoa tulossa viimeistään maaliskuun aikana.

Junioreiden joukkueessa viime vuonna (2019) purjehtivat: Mikaela Söderberg, Rasmus Ader, Aku Koivistoinen ja Sofia Tynkkynen. Mikaela purjehti keulagastina, Rasmus oli tiimin trimmeri ja ajoi genaakkeria, Aku vastasi taktikkona isopurjeesta ja Sofia kipparoi. Junioreita valmensi kaudella 2019 Pasi Palmu. Tiimi sijoittui neljänneksi. MSF voitti karsinnan ja ESF oli toinen.

Juniorijoukkue 2019

Varsinaisessa joukkueessa viime vuonna (2019) purjehtivat: Alex Grönblom, Jaakko Vauhkonen, Oskari Juva ja Ari Kokko. Tiimi kilpaili Espoon karsinnassa ja sijoittui yhdeksänneksi. ”Sää oli poikkeuksellisen haastava ja radan ”lukeminen” aiheutti päänvaivaa sään muuttuessa nopeasti ja yllättävästi. Kolme päivää tarjosi kaikkea pläkästä koviin puuskiin ja rankkasateesta pilvettömään taivaaseen. Lähdöt purjehdittiin 6 veneen fleeteissä sijoituksemme ollessa melkein kaikkea ensimmäisen ja viimeisen sijan välillä. Loppusijoituksemme oli 9/12. Vaikka karsintaan lähdettiin huonosti valmistautuneina ja vailla kunnianhimoista tavoitetta, oli joukkueen ilmeistä päätellen henkilökohtaiset tavoitteet asetettu paljon korkeammalle. Ensi vuonna uudestaan!” totesi joukkueen kippari Oskari kilpailun jälkeen.

Varsinainen joukkue 2019