Superyellow Sailing Team voittoon La Ruta de la Salissa

Superyellow Sailing Teamin kausi avattiin tänäkin vuonna Välimerellä sprintillä Deniasta Ibizan ympäri. 117nm rata starttasi mantereelta Deniasta, kiertäen Formenteran ja Tagomagon. Maalilinja sijaitsi tuttuun tapaan Sant Antoni de Portmanyn edustalla, kivenheiton päässä legendaarisesta Cafe Del Marista.

Miehistö:

  1. Seppo Sjöroos – Patròn
  2. Anna Ahlholm -Piano
  3. Anssi Arimaa – Watch Captain/Helm
  4. Sofia Toroi – Helm
  5. Kim Jääskeläinen – Mainsail Trim
  6. Kaarlo Forsman – Mainsail Trim
  7. Erik Malmberg – Headsail Trim
  8. Michael Backlund – Mast
  9. Jesse Kairama – Bowman
  10. Oskari Alho – Bowman

Veneenä oli tänäkin vuonna DK46 “Dktegoria”. Starttilistoja tutkiskellessa kovimmiksi vastustajiksi arvioitiin Swan 45 “Brujo”, joka oli kevään aikana voittanut lähes kaikki mahdolliset alueen kisat. Myös Swan 80 “Plis Play” ja Swan 75 “Alzira Moraira” merkittiin tarkkailun alle. Kisassa on myös useita hyvin purjehdittuja Firstejä, joiden voittaminen tasoitetussa ajassa arvioitiin haastavaksi.

Startti oli torstaina Deniasta, jonne saavuimme edellisenä päivänä hoitamaan rekisteröitymisen ja muut lähtömuodollisuudet. Komitea päätti aikaistaa torstain starttia haastavien olosuhteiden vuoksi. Aamulla ennen starttia olimmekin ensimmäinen vene lähtöalueella nuuskimassa tuulia ja mittailemassa aallokkoa jota oli melkoisesti. Sääkarttoja tutkittiin tarkkaan ja ennen starttia tehty suunnitelma toteutui lähes täydellisesti, pysyttiin koko kisan ajan hyvässä tuulessa ja shiftit saatiin käytettyä hyväksi.

Ensimmäinen 70nm legi Formenteralle oli kryssiä 3-4m maininkia ja kasvavaa tuuliaaltoa vastaan. Aaltojen ajaminen oli ruorihenkilöille haastavaa, miehistö hengasi laidalla urheasti kun DK halkoi aaltojen yli ja usein suoraan läpi. Kyyti oli todella märkää, mutta venevauhti löytyi hyvin ja heti startin jälkeen olimmekin fleetin kärjessä Swan 45 Brujon kanssa, edellämme vain Swan 80 “Plis Play”. Nopeasti ohi tuli myös Swan 75 “Alzira Moraira”. Isot Swanit hakivat eteläisempää reittiä kuin me, reittiä jonne emme missään nimessä halunneet.

Formenteran lounaiskärkeä lähestyessä olimme hyvissä asemissa, mutta eroa Swan 45 Brujoon ei ollut vielä riittävästi. Tässä vaiheessa tuli ensimmäinen tekninen ongelma D1 rodin kanssa jonka korjaamiseen kului aikaa muutamia minuutteja, mutta onneksi ei merkittävästi. Myös sähköjen kanssa oli ongelmia koska moottorin polttoaineputki oli tukossa ja ei selvitty filtterin vaihdolla. Eli oltiin ilman mahdollisuutta ladata akkuja ja varmuutta akkujen kestävyydestä ei ollut. Keulapurjeen trimmaaja Erik otti työkaluboxin esille ja taikoi meille sähköä starttiakuista, jotta ainakin teoriassa meillä pysyisi instrumentit päällä maaliin asti. Keulan superstarat teippasivat hätäkulkuvalot kaiteisiin ja kaikki ylimääräiset näytöt sammutettiin tai dimmattiin minimiin.

Formenteran kaakkoiskärjestä, Molan majakalta alkoi n. 20 nm sivutuuliosuus kohti Isla Tagomagoa. A5 oli nostovalmiina keulassa mutta 20-25kts tuuli, tiukka tuulikulma, huono näkyvyys ja epävarmuus sähkön riittävyydestä instrumentteihin pitivät nailonit pussissa. Isla Tagomagolta rata kulki Ibizan rannikkoa myötäillen maaliin asti. Tagomagon jälkeen näkyvyys parani ja ihmettelimme missä kaikki muut veneet ovat? Oliko joku, tai usea, vene päässyt livahtamaan ohi Formenteran vantti-ähellyksessä tai Mola Lightin huonossa näkyvyydessä?

Maaliviivan ylitimme 16h 39min 12sek purjehduksen jälkeen aamuyöllä klo: 02:39:12. Viime vuodesta tuttuun tapaan saavuimme laituriin juhlallisesti Club Nautic Sant Antonin -kumiveneen hinauksessa.

Ainoana erotuksena oli että tällä kertaa oli TV-kamerat vastassa?? Ajattelimme että onpa mukavaa, kuvaavat kaikki maaliintulijat.

Maaliraporttia toimittaessa Patronille alkoi valjeta että olimme olleet nopein vene. Kielimuurin takaa kuului “ganador tiempo real” niin monta kertaa että ei jäänyt epäselväksi että olimme ensimmäiset maalissa. Nimi alle raporttiin ja nopeasti takaisin veneelle poksauttamaan lahjaksi saadut kuohuvat.

Seuraavana päivänä palkintojenjakoa ennen oli lehdistötilaisuus jossa kippareita haastateltiin. Osa haastatteluista päätyi RTVE-kanavan purjehdusklippiin ( https://tinyurl.com/y55qk6jx) ja Espanjalaiset lehdet kirjoittivat kisasta laajalti.