Ronja och Sara vann silver i klassen 49erFX under 23 år

För att avsluta vår första säsong i den olympiska klassen 49er FX åkte vi till Marseille för att delta i under 23 VM. Förväntningarna var höga inför den tävlingen som vi upplevde att vi faktiskt hade chanser till en poduiumplacering i. Stället kände vi från tidigare, en medelhavsbukt omringad av högt land på ena sidan, och den tomma horisonten på den andra. Förhållandena som vi såg fram emot var den hårda Mistral-vinden som under rätt väderomständigheter blåste över land och längs med viken.

Fleetet hade vi hunnit bekanta oss med under säsongen, så vi visste ungefär vad som kunde förväntas av de andra seglarna i olika förhållanden. Under tävlingen seglades till slut inte ett enda race i under 7 m/s. Det blev alltså en hårdvinds regatta. För oss blev detta en stor fördel tack vare vår goda fart och erfarenhet i liknande förhållanden.

Placeringarna och poängen  i toppen av resultatlistan var mycket jämna. Ute på havet var det tufft och kämpigt, men de duktiga båtarna höll sig snabba och åt rätt håll för att ta sig i mål med en placering bland de 10 bästa (av totalt 40 båtar). Vi lyckades hålla våra placeringar runt top 10 med några resultat helt i toppen. I seglingstävlingar handlar det nämligen ofta om att hålla sig så jämn som möjligt på en bra nivå för att försäkra ett bra resultat. Varje start räknas och det lönar sig att hålla strategin så enkel som möjligt för att ha de bästa förutsättningarna till att göra väl ifrån sig på alla plan.

Världsmästerskapet avslutade vi med en vinst i det sista racet, vilket försäkrade vår andra plats bland flickorna. Tävlingarna gick så bra som de kunde ha gått när man beaktar hur mycket vi hunnit träna. Det känns belönande att efter en säsong i os-klassen redan få till en VM medalj, i åldersklassen som vi kommer att tävla i ännu 5 år framåt. På samma plats i Marseille kommer Paris OS 2024 seglas. Vi är hoppfulla och målmedvetna inför framtiden, och under vintern kommer vi att ta vår träning till en ny nivå, för att vi nästa år ska kunna utmana de som tävlar i vuxenklassen.

/ Sara Ehrnrooth (gast), Ronja Grönblom (skeppare)