Kymmenen läksyä, jotka lapseni on oppinut purjeveneessä

Lapseni lopetti kilpapurjehduksen, mutta näillä näkymin jatkaa ihmisenä olemista. Merkitsin muistiin, mitä harrastuksesta on jäänyt käteen.

Läksy #1 Pysy tyynenä

Viisikymppisenä voin jo myöntää: olen hiukan tulisieluinen ihminen. Asia on vienyt minut ja työntekijän, vanhempana, tyttöystävänä, harrastajana ja taiteilijana toisinaan tilanteisiin, joissa olen toiminut vähän tai vähän enemmän harkitsemattomasti.

Mikäli vanhempani olisivat aikoinaan esitelleet minulle flyygelin sijasta optimistijollan, saattaisin olla kärsivällisempi. Flyygelissä on monia hyviä puolia, mutta se kelluu surkeasti eikä hetkahda nopeista liikkeistä. Olen aina uskotellut itselleni, että äkkipikaisuus on geeneissä, mutta tutkijat väittävät muuta: itsehillintää voi harjoitella. Lapsilla, jotka oppivat sitä jo nuorena, on itsensä, muiden ja maailman kanssa helpompaa aikuisena.

Olet kuullut tämän ennenkin: myrskyssä selviää parhaiten pysymällä tyynenä. Purjevene on maailman parhaita paikkoja opetella itsehillintää.

Läksy #2 Ihan varmasti jossain vaiheessa alkaa tuulla

Oletko joskus ollut tilanteessa, jossa asiat eivät etene? Yrität kaikkesi, kiristelet hampaita ja pipoa, puristat mailaa. Mitään ei tapahdu.

Onneksi olkoon. Olet tehnyt tuttavuutta pläkän kanssa. Tuulee nolla metriä sekunnissa. Kilpailu, johon olet harjoitellut vuoden ja matkustanut maailman to

iselta laidalta, johon olet käyttänyt omasi ja vanhempiesi säästöt, on toistaiseksi peruutettu. Et voi kuin odottaa. Et tiedä kuinka kauan odottaminen kestää, mutta koska olet purjehtija, siedät sen. Kestät sitä että mitään ei tapahdu. Keksit kyllä jotain. Pelleilet punaisessa michelinpuvussa pahimman kilpakumppanisi kanssa tai pyörität Instan kuvafeediä kuusi tuntia. Sinä nimittäin tiedät, että paikallaan olo ei koskaan kestä ikuisesti. Jossain vaiheessa tuuli alkaa nousta ja silloin sinä heität puoliksi syödyn evässämpylän olkasi yli ja hyppäät veneeseesi. Mikä se sitten ikinä onkin.

Läksy #3 Suoraan tuulta päin ei voi edetä

Purjehtija tietää että kohtisuoraan tuulta päin ei pääse eteenpäin. Sen sijaan tuulen kautta pystyy kyllä koukkaamaan ja etenemään suuntaan, josta kulloinkin puhaltaa. Tämä tieto auttaa meitä, jotka joskus olemme hampaat irvessä vastatuuleen eri tilanteissa yrittäneet. Merkitsemme muistiin: Perille voi päästä mutkan tavalla.

Läksy #4 Voit hankkiutua huippukuntoon istumalla päivittäin 8 tuntia

Istuminen ei ole terveellistä. Mutta jos istut 4-8 tuntia tuntia, saman verran kun purjehduskilpailu kaikkinensa kestää, kallistuvan jollan laidalla, vartalosi joka ikinen lihas äärimmilleen jännittyneenä, istuminen muuttuukin huipputreeniksi. Esko Rechardilla oli aikanaan Suomen olympiajoukkueen paras kunto. Jos lapsesi purjehtii, hänen korsettinsa on terästä. On todennäköistä että hän voittaa sinut lankutuksessa. Paitsi tietenkin jos olet itsekin jollapurjehtija.

Läksy #5 Tuuli on sama kaikille

Tasavertaisuus, läksy #5

Pelaako tyttäresi futista? Montako kansainvälistä naispuolista pelaajaa hän fanittaa? Niinpä. Purjehdus on urheilulaji, jossa tytöt ja pojat kisaavat pitkään samoissa sarjoissa ja ovat tasaväkisiä kilpakumppaneita. Se luo hyvän pohjan myöhemmille kumppanuuksille.

Läksy #6 Auta tuntemattomat kuiville

Jos olet lapsena purjehtinut, osaat auttaa – ja tulla autetuksi. Luotat että kun rantaudut vieraaseen satamaan vieraiden keskelle, joku ojentaa kätensä ja jeesaa sinut kuiville. Niinhän sinäkin teet. Heität veden varassa olevalle köyden, varmistat että tuntematon pääsee rantaan. Vaikka uudet tennarisi kastuisivat.

Läksy #7 Riita ➞ gone with the wind

IMG_9117

Vaikka olet juuri riidellyt ankarasti lapsesi/vanhempasi kanssa, pystyt sujuvasti nostelemaan ja pakkaamaan ja sitomaan hänen kanssaan yhdessä kuusi jollaa kilpailua varten peräkärryyn. Kun homma on kasassa, riitakin on todennäköisesti haihtunut tuuleen.

Läksy #8 Märät = viikon päästä mädät

Se teini-ikäinen purjehtija, jonka lattialla lojuu viimeisen puolen vuoden ajalta sukkia ja alusvaatteita, homeisia jugurttikulhoja ja omenafossiileja, laittaa kuivapukunsa ja tossunsa kuivumaan, seuran liivit pyykkitelineille ja tyhjentää eväslaatikon. Ainakin jos tavarat ovat kerran unohtuneet kassiin viikoksi ja hän on joutunut pukeutumaan seuraaviin treeneihin mädältä kalalta haisevaan, umpinaiseen kokovartaloasuun.

Läksy #9 Tunnusta virheesi

Virheitä tehdään. Tämänkin jutun kirjoittaja teki yhden vuonna 1979. Omia virheitään on vaikea nähdä ja siksi (joskus) on hyödyllistä, että joku toinen huomaa ne. Se ei kyllä ole aina kivaa. Monesta meistä kasvaa huomattavasti mukavampi ystävä, työtoveri ja kumppani, jos (joskus) tunnustaa virheensä. Kun purjehduskilpailussa myönnät virheesi, saat rangaistuksen, mutta jos et tunnusta virhettäsi, suorituksesi saatetaan hylätä tyystin. Vähänkö reilua?

Läksy #10 Näitkö vääryyttä? Nosta meteli

Purjehduskilpailussa kilpailija voi tehdä protestin, jos huomaa toisen kilpailijan toimineen väärin. Tämä osoitetaan huutamalla asia ääneen. Niin lujaa, että kaikki kuulevat, tuuleen ja sen yli.

Ei ole helppo sanoa kanssaihmiselle ääneen: se, mitä teit ei ole oikein. Maailmassa ei kuitenkaan mikään ei muutu, jos kukaan ei älähdä. Kääntäen: muutos on mahdollista, kun joku nostaa kätensä.

Jonna Mannila

Kirjoittaja on HSS:lle kiitollinen vanhempi.