Helsinki Tallinna Race 2018

HTR 2018 -kisaan oli ilmoittautunut 154 venettä, ihan kunnioitettava fleetti. Takaa-ajoryhmään oli ilmoittautunut suurin osa veneistä. Business-LYS on toiseksi suurin ryhmä ja ORC/IRC ajettiin dual scoringina. Takaa-ajomittelöön S/Y Seannan ohella oli ilmoittautunut kaiken kaikkiaan 108 venettä. Tuuliennusteiden keventyessä venettä kevennettiin ainakin heavy-purjeiden osalta ja sausage-bageihin viikattiin ohuinta tavaraa mitä purjegarderoobista löytyy. Tuuliennusteet lupailivat kryssiä koko matkalle ja tämä myös toteutui. Takaa-ajolähdöt alkoivat perjantai-illalla klo 18:00 ja Seanna lähti viimeisten joukossa hurjastelemaan kohti Tallinnaa kello 20:13:30.

 Starttilinjalla oli ahdasta, ei siksi että kaikki haluavat parhaan päädyn vaan siksi että edelliset lähdöt eivät olleet päässeet vielä viivalta matkaan, yksi vene oli jopa kaivanut fenderit esiin varmuuden vuoksi :). Me saimme hyvän startin venepäästä, muutaman sekunnin myöhässä, tosin 0,4 solmun nopeus hieman rajoittaa taktisia mahdollisuuksia. Monet veneet jäivät kellumaan lähtöviivalle startin jälkeen. Olemattomissa Zephyreissä purjehtiminen on hankalaa, mutta usein ei mahdotonta. Vinkki: kun vene kiihtyy 0,3 solmusta 0,7 solmuun ja vauhti tuntuu mittareista katsottuna lähes päätä huimaavalta niin ei kannata katsoa vedenpintaa ja odottaa mukavasti soljuvaa vanavettä.
Hernesaaren selältä rata kulki Harmajan länsipuolitse avomerelle. Alkumatka oli haastavaa purjehdusta koska tuulta ei juurikaan ollut ja oli haastavaa pitää vene vauhdissa. Tosin pysyttiin hyvin mukana kilpakumppaniemme kanssa. Harmajan eteläpuolella tuuli alkoi heräillä, ja veneet pääsivät toteuttamaan kryssitaktiikkaansa. Meidän kryssivauhti oli hetken kadoksissa, mutta sekin ongelma ratkaistiin aika nopeasti ja saimme ajettua kiinni edellämme lähteneitä ja/tai meidät ohittaneita veneitä. Tästä eteenpäin ajoimme oman taktiikkamme mukaisesti ja Tallinnan matalan kohdalla huomasimme sen toimineen, LYS 1 –luokan nopeimmat veneet olivat lähellä, ja Aegnan saaren luoteispuolella edessä oli vain Virolainen “Reval Café”. Tämä järjestys onnistuttiin pitämään maaliin saakka, ja koska kyseessä oli chasing-kisa  niin ensimmäinen maalissa voittaa. Tuloksena Seannalle 2. sija LYS 1-luokassa ja kokonaiskilpailun 2/108.
Maalissa oltiin 06:40:31 ja aloitettiin Sandelsin sponsoroimat spekulaatiot siitä mikä meni hyvin ja missä on parannettavaa. Osa miehistöstä meni nukkumaan ja osa saunan kautta kilpailuteltan antimien ääreen. Iltapäivällä Seannan miehistö liittyi XP38 Finxin miehistön seuraan regatta-dinnerille joka järjestettiin Pirita Spa hotellin yläkerran ravintolassa. Dinneriltä siirryttiin takaisin regatta-telttaan ja palkintojen jakoon jota tietysti odotimme innolla koska kisa oli mennyt niin hyvin. Illalla Seannalla oli mukavat voitonjuhlat, taisi veneesen olla välillä jopa muutaman metrin jono.
Sunnuntain paluupurjehdus Tallinnasta meni vauhdikkaasti slööraten 25-30 kts länsituulessa. Laiturista laituriin noin 4,5 tuntia, maksiminopeudeksi saatiin 14 solmua. Vauhdikas slööri poisti kisaväsymyksen jos sitä jollakin oli 🙂
Kiitokset kuuluvat tietysti miehistölle sekä järjestävälle seuralle.
S/Y Seanna – Seppo Sjöroos
Miehistö:
1. Seppo Sjöroos – Kippari/taktikko
2. Anna Ahlholm – Piano
3. Anssi Arimaa – Vahtipäällikkö
4. Rosa Lindqvist – Ruori
5. Sofia Toroi – Ruori
6. Kaarlo Forsman – Trimmeri
7. Hannu Rantanen – Trimmeri
8. Arto Rusanen – Masto/Trimmeri
9. Erik Malmberg – Keula
10. Lasse Tammela – Keula
P.s linkki virolaisen Postimees lehden uutiseen kilpailusta.