bild: Sascha Klahn

Ronja och Sara, 49erFX: Kieler Woche Sailing Week 2018

Som den andra träningstävlingen för denna säsong deltog vi, andra veckan i juni, i den årligen ordnade Kieler Woche tävlingen i Tyskland. Tävlingen har vi deltagit i förut, förra året, men då med 29er. Vi valde att sätta in tävlingen i vår kalender eftersom det både logistiskt och tävlingsmässigt var den mest lönsamma under sommaren. Nivån är dessutom alltid på topp, med team som kommer och deltar fast de bor utanför Europa eller på andra sidan jorden.

Tävlingsområdet känner vi nämligen från förut, vilket alltid är något man kan vända till sin fördel. De typiska väderomständigheterna är vind från land, ofta med gradvis ökande hastighet och relativt vassa vågor. För många är detta utmanande väder, speciellt om man inte behärskar båten tillräckligt bra. De som klarar sig bäst är bekvämast i båten och kan därför koncentrera sig mer noggrant på den konstanta förändringen i vindriktning och styrka, och taktiken enligt det.

Som team strävar vi alltid efter att segla taktiskt, mot vinden, såväl som mot de andra båtarna, vilket är något vi ofta räknar till våra styrkor. Förutsättningarna för detta har i och med den nya båtklassen inte varit lika höga ännu i år, vilket kommer tydligt fram när det blåser hårdare, då allt blir tyngre och svårare samtidigt som det går snabbare. 49er FX båten är ett stort steg uppåt från 29er klassen som vi tävlade i förra året, och kräver därför mycket träning i “boathandling”. En stor del av vår koncentration och energi går fortfarande åt till just detta, att göra rätt inne i båten, vilket lämnar mindre rum för väluttänkt taktik.

Trots detta finner vi oss allt som oftast i tävlingssituationer där vi klarar oss mycket bra. Ibland kan det till och med kännas som om vi överträffar oss själva eftersom vi är så medvetna om den hårda nivån vi tävlar i, och har koll på dom flesta teamen i världstoppen som faktiskt befinner sig i samma fleet som vi. Vi har också lärt oss att skillnaden mellan oss hittills är att de som ligger i ledningen med tiden har lyckats skala bort nybörjarmisstagen i seglingen som vi ibland ännu gör.

Det positiva i detta är att vi vet vad som behöver förbättras, och lösningen är enkel i logiken; mera vattentimmar. Tävlingarna är egentligen det som för med sig mest lärdomar genom att man kan jämföra sig med andra. Vi strävar alltid efter att göra så väl ifrån oss som möjligt. Då kan man lita på att man lär sig sådant som kan utnyttjas i framtiden. Resultatet som vi seglade till oss var enligt förväntningarna efter den tunga våren vi haft, men vi vet att det än så länge inte har någon större betydelse. Från och med nu är det träningen och målmedvetenheten som gör skillnad. Det behövs en grym tidssatsning för att komma upp till toppen, och nu har vi hela säsongen på oss.  

  • Ronja Grönblom och Sara Ehrnrooth

Resultat (link):

49er: Martin Mikkola och Markus Ihamuotila, 69./86

49erFX: Ronja Grönblom och Sara Ehrnrooth, 39./61

29er: Emma Grönblom och Belinda Ehrnrooth, 112./118

 

bild: Sascha Klahn