Anna Haavisto harjoittelee purjelautailua Norjan joukkueen kanssa

HSS:llä kaksi vuotta purjelautailua harrastanut Anna Haavisto on päässyt harjoittelemaan Norjan maajoukkueen kanssa. Anna harjoittelee purjelautailun olympialuokassa eli RS:X laudalla, johon hän siirtyi kauden 2017 aikana.  Anna harjoittelee fysiikkaa yhdessä Suomen Purjehdusmaajoukkueen ”Nuoret lupaukset” -ryhmän kanssa. Anna vastaa kaudella 2018 HSS:n Techno293 ryhmien valmennuksesta samalla kun opiskelee lääketieteellisessä. Tässä Annan kertomus Palman harjoitusleiriltä:

”Suomen purjelautailuolosuhteiden ollessa jäiset lähdin maaliskuun lopulla leireilemään Espanjaan Palmalle Norjan RS:X tiimin kanssa.

Palmalla Club Nautico Molinarilla Can Pastillassa oli haukkana paikalla jo iso osa RS:X -fleetistä, mukaan lukien Norjan edustusjoukkue. Norjan junnut lensivät paikalle perässä seuraavana päivänä, ja ekat treenit vedettiin sitä seuraavana päivänä.

Paikan päällä riehui tulopäivänäni kova myrsky, mutta en voinut vastustaa kiusausta ja päätin lähteä koittamaan. Siinä mä sitten olin tuulen riepoteltavana yksin Can Pastillan edustalla kamppailemassa aallonmurtajaan iskeytymistä vastaan. Tuona päivänä vesillä käväisi vain pari miesten sarjan tykkiä, muut olivat suosiolla jääneet kämpille… He katsoivatkin hieman huvittuneina, kun rigasin ja lähdin vesille :D. Seuraavana päivänä loput norjalaiset ja valmentaja olivat saapuneet paikalle, ja treeneissä ajettiin kovassa tuulessa ryhmässä ja katsottiin trimmejä ja heräteltiin itseä takasin tähän hommaan. Fiilis päästä viimein koko kiireisen talven jälkeen takaisin vesille oli tosi kiva!

Seuraavat kolme päivää oli aika lailla samanlaisia, ja treenit noudattivat samaa kaavaa: aamulla kevyessä tuulessa parin tunnin pumppaustreenit ja päivällä, kun tuuli oli noussut, ajettiin pidemmät 3h ratatreenit. Norjalaisista melkein kaikki purjehtivat miesten luokassa (eli neliöä isommalla purjeella), mutta ratatreeneihin lyöttäytyi myös usein muitakin, joten sain koko ajan vähän erilaista vastusta! Näiden päivien huipentuma oli ajaa loppuviikosta yhdet treenit startteja ja rataa koko naisten olympiafleetin kanssa, ja siinä (viimeistään) huomasi, miten paljon mulla on vielä opittavaa!! Pysyin kyllä takajoukoissa kiinni yllättävän pitkään, mutta suurin osa fleetistä oli lopulta aina kierroksen edellä, kärkijoukoista nyt puhumattakaan.

Optiona oli osallistua viikon jälkeen vielä Trofeo Princesa Sofia-kisaan, mutta päätettiin että se olisi ollut liian hätäistä, kun olin viimeksi ollut vesillä marraskuussa HSS:n edustalla. Totesin, että oli tosi hyvä päätös nyt alkuun totutella rauhassa oikeaan RS:X-menoon: tämä oli kuitenkin vasta ihka ensimmäinen kertani, kun pääsin treenamaan muiden RS:X:ien kanssa ja ajamaan rataa heitä vastaan.

Viimeiseksi jääneenä treenipäivänä oli jo alkua seuraavan päivän myrskylle, ja todellinen selviytymiskeli. Todettiin kuitenkin norjalaisten kanssa, että parempi mennä sinne pulaan vartiksi ja tulla takaisin kuin jäädä rantaan. En ole ikinä ollut niin siisteissä (ja isoissa) aalloissa, tuli jopa vähän merisairas olo, kun liukui aallon pohjalle, ylös, pohjalle… Ja jos plaanasi, niin aallot toimivat hyppyreinä, joista pahimmassa tapauksessa täräytti alas seuraavan aallon takaiselle aallonpohjalle!

Seuraavana päivänä myrsky riehui super voimakkaana, ja ranta oli täysin autio surffareista.

Norjalaisten kanssa yhteistyö sujui loistavasti ja sitä olisi tarkoitus jatkaa tulevaisuudessakin ja käydä siellä leireillä. Heillä junnutoiminta on (verrattuna Suomeen) tosi isoa, RS:X-ja techno fleetit on hyvän kokoisia, ja motivoituneita junnuja on paljon!

Palmalla sain kuvan siitä, mikä tää RS:X-maailma oikeasti on, ja sain hulluna motivaatiota ja oppeja kehittää omia taitojani! Seuraavana olisi tiedossa treeniä Suomessa, ja sitten toukokuussa Hollannissa Medemblikin regatta sekä mahdollisesti Norjassa ja Puolassa pienempiä kisoja. Ruotsissa juhannuksen aikoihin Ruotsin kisatykki Fanny Baumann pitää RS:X-leirin, ja koitan ehtiä pyörähtämään myös Baltic Cupissa Eestissä. Loppukesästä mun kehitys joutuukin sitten oikein tulikokeeseen, kun edessä on Århusin MM-kisat ja EM-kisat Puolassa!! Tästä kaudesta tulee tosi hyvä, ja en malta odottaa, että mäkin pääsen mukaan kisaan näyttämään niille!”

  • Anna Haavisto
dav