29er EM brons till HSS!

29er EM seglades i Quiberon, Frankrike i Augusti. Från Finland deltog 3 team: Elias Odrischinsky/Oliver Silen från NJK, Ville Korhonen/Robin Berner från Brändö Seglare och Ronja Grönblom/Sara Ehrnrooth från HSS. I tävlingarna deltog drygt 175 båtar av vilka ca 60 båtar var tjej-team.

Quiberon är känt för sin sjöbris och den stora tidvattenskillnaden. Under träningsdagarna fick vi uppleva den starka sjöbrisen och tävlingarna inleddes med start 9.30 på morgonen i hård vind och stora vågor. Vi var självsäkra och började tävlingen bra med placeringar i topp 10 som krävdes för att kvala in till guld fleet. Under resten av tävlingsdagarna testades allas färdigheter i de varierande vindarna men vi lyckades bra med att hålla oss i toppen av fleetet.

Finalserien som seglades under de tre sista dagarna var en utmaning men vi klarade oss bra till en början i den lätta vinden som tidigare inte varit en styrka. Vi slogs om titeln för bästa flick-team och trots att de två sista dagarna inte gick lika bra som vi hoppats blev vi trdje bland flickorna och 17:e allt som allt.

Efter att snabbt ha nämnt under våren att vi vill stå på podiumet efter EM tävlingarna kändes det super att vi seglade till oss ett brons. Nivån på tävlingen var lika hög som förväntat men det var roligt att se hur bra vi hölls med de ledande båtarna jämfört med tidigare tävlingar. Självsäkerheten var alltid på sin topp vilket ledde till att vi gjorde bra ifrån oss och lät inte någon stå i vägen för vårt mål.

Nu har vi 6 månader av segling tillsammans bakom oss och vi väntar med spänning på den kommande hösten och vart seglingen tar oss. När man har roligt så går det bra och när det går bra så har man roligt. Med den här inställningen kommer vi att fortsätta vår karriär och segla 29er samt FX 49er under hösten. Vårt nästa stora mål är ISAF Youth Worlds som seglas i Sanya på ön Hainan i China. Inför detta kommer vi att träna hårt och man kan följa vår segling på Instagram @ronjasarasailing.

Resultat