Täyden palvelun pursiseura

Helsingfors segelsällskap HSS on täyden palvelun pursiseura niin kilpa- kuin matkapurjehtijoillekin. HSS on 124 vuotta suomalaista purjehdushistoriaa. Yli tuhat jäsentä. Yli kolmesataa venettä. Vierasvenesatama, polttonesteiden myynti ja kioski. Klubiravintolan terassilta näkymä avomerelle.

HSS on yksi Suomen vanhimmista ja neljänneksi suurin purjehdusseura. Seura perustettiin vuonna 1893 mahdollistamaan kaupungin kasvavalle ruotsinkieliselle keskiluokalle mahdollisuus harrastaa aiemmin elitistiseksi miellettyä lajia.

Nykyään HSS on kansainvälinen yhteisö, jonka toiminnassa ja valmennuksessa käytetään suomen, ruotsin ja englannin kieltä.

HSS on maamme johtavia junioriseuroja [linkki], jossa yli 150 lasta ja nuorta osallistuu HSS:n laajaan valmennusohjelmaan.

Seurassa on myös Suomen laajin purjehduskeskus aikuisille, jotka haluavat purjehtia ja harjoitella ilman omaa venettä. Keskuksella on 28 koulutus- ja harjoitteluvenettä. Seura tarjoaa korkeatasoista koulutusta aloittelijoille kuten myös kokeneille purjehtijoille.

Satamassa on myös Pohjoismaiden suurin klassikkovenekanta, yli 80 klassikkovenettä.

Jäsenten käytössä on retki- ja etappisatamat Andö Inkoon saaristossa ja Getören Porvoon saaristossa.

HSS on viime vuosina kasvanut voimakkaasti. Kasvun taustalla ovat olleet junioritoiminnan ja valmennetun aikuispurjehduksen nopea kehitys.

Klubin elämää

Klubitalo & saaret

Klubitoimikunnan tavoitteena on luoda HSS:lle tiivis, rento ja toisensa tunteva yhteisö.  Järjestämme kaikille avoimia, mielenkiintoisia tapahtumia, jonne kaikki seuran jäsenet voivat osallistua.

Liuskasaaren on kaiken seuratoiminnan yhteinen keskukseksi ja jäsenille mukava paikka harrastaa, viettää vapaa-aikaa ja tavata muita jäseniä. Liuskasaarta ja HSS:n eri tiloja sekä seuran yhteistä toimintaa kehitetään yhteistyössä koko seuran jäsenistön kanssa, ja kaikkeen klubitoimintaan toivotaan osallistujia kaikista harrastajaryhmistä.

Seuralla on kaksi ulkosatamaa, Andö ja Getören, joista löydät tarkempaa tietoa Satama-sivulta.

Jos haluat järjestää omia tapahtumia, ota yhteyttä kansliaan 09-633 637 tai hss@hss-segel.fi

Ravintola HSS Paviljong

Seuralla on ollut ravintolaoikeudet Liuskasaarella vuodesta 1899 lähtien, seuran paviljonki on ollut yli sadan vuoden ajan jäseniä yhdistävä kohtaamis- ja viihtymispaikka, HSS:n koti.

Vuonna 1949 valmistunut Runar Finnilän piirtämä rakennus toimi yhtenä Helsingin olympiakisojen purjehduskilpailujen järjestämispaikoista. HSS Paviljongin sisusta on hieno Finnilän arkkitehtuurin ja Björn Landströmin merifreskojen sekä Michael Schilkinin keramiikkatöiden muodostama kokonaistaideteos – ikkunoista ja terassilta avautuu kaupungin hienoin näköala kohti Harmajan majakkaa ja horisonttia.

Ravintola on 1960-luvulta lähtien ollut avoin yleisölle, toivotamme vieraat lämpimästi tervetulleiksi. Seuran jäsenille ravintolan ruokalistalla on päivittäin vaihtuva maittava purjehtija-annos jäsenhintaisine juomineen. Vanhan perinteen mukaisesti purjehduskausi avataan vappupäivänä lipunnostolla klo 12 ja sitä seuraavalla yhteisellä vappulounaalla.

www.hsspaviljong.fi

Harmaalokit

Oletko ollut HSS:n jäsen yli 35 vuotta, olet yli 65-vuotta vanha tai tunnet itsesi sellaiseksi? Tule mukaan Harmaalokkien toimintaan!

Harmaalokit on perustettu edistämään vanhempien jäsenten viihtyvyyttä seurassa, sekä helpottamaan senioreiden purjehdusharrastamista. Tavoitteena on saada yhä enemmän Harmaalokkeja mukaan toimintaan.

Purjehduskauden aikana ennen juhannusta järjestetään yhteispurjehdus aktiiivisesti purjehtiville Harmaalokeille ja Harmaalokeille, joilla ei enää ole omaa venettä. Yhteispurjehdusta ollaan suunniteltu myös muille purjeveneille, kuten SM40 ja kaseille. Harmaalokkien olypmialaiset pidetään elokuussa, olisi mukavaa saada junioreita miehistöön. Myös Harmaalokkimarttojen toiminta jatkuu.

Lisätietoja: Rolf Kokkola, 040 5284297

 

Seuran historia

Helsingfors Segelsällskap r.f. (HSS) on Helsingin toiseksi vanhin ja Suomen neljänneksi suurin pursiseura. Seura perustettiin vuonna 1893 Helsingin ruotsinkielisen, nopeasti kasvavan keskiluokan pursiseuraksi.

Hufvudstadsbladetin ilmoitus etsi syyskuun alussa 1892 otsikolla ”Seglare Ohoj!” jäseniä uuteen seuraan. Syntymäpäiväksi kuitenkin lasketaan vasta 7. tammikuuta 1893, koska tänä päivänä kuvernööri Fjodor Heiden vahvisti seuralle säännöt. Ensimmäisenä toimintavuonna Helsingfors Segelsällskapilla oli 65 jäsentä ja rekisterissään 19 purjevenettä. Naisia ei mukana vielä ollut – ensimmäiset liittyivät seuraan 1897.

Seura järjesti ensimmäisenä kesänä neljä purjehduskilpailua. Alkuaikojen nimekkäitä veneitä olivat Karl Nordbladinin Ellida, V. Lindholmin legendaarinen Uno sekä Gunnar Hjeltin Bisquit. Junioritoimikunta alkoi vuonna 1932, jolloin seura hankki viisi Sulka-venettä alle 18-vuotiaille purjehtijoille.

HSS on perinteisesti ollut pienten köliveneiden johtava kilpapurjehdusseura Suomessa. Seura tuki pienten saaristoristeilijöiden, erityisesti 22,2-luokan kehitystä 1910- ja 20-luvuilla lahjoittamalla luokkaa varten pokaaleja ja kilpailemalla niistä innokkaasti. 1930-luvulla HSS oli aktiivisesti vaikuttamassa Gunnar L. Stenbäckin suunnitteleman Hai-veneen alkutaipaleeseen. Hai-luokka oli seuran suurin veneluokka oli aina 60-luvun loppuun saakka.

Pienten, edullisten veneiden saralla HSS:n jäsenistä suurin vaikutus on ollut kunniajäsenellämme Hans Groopilla. Hän suunnitteli ja rakensi 1968 seuran tukemana H-veneen, josta tuli Suomen suurin yksityyppiköliveneluokka ja kansainvälisestikin hyvin suosittu kilpaveneluokka. Se toi paljon uusia purjehtijoita lajin pariin. H-veneitä on Suomessa rakennettu kaikkeaan 950 kappaletta ja kansainvälisesti noin 5 000 kappaletta.

Groopin lisäksi seuran venesuunnittelijoista mainittakoon vuosisadan vaihteessa vaikuttanut Emil Wegelius, viime vuosisadan alkupuolella vaikuttanut Einar Olofsson sekä hieman myöhemmin Birger Slotte ja C.-O. Granfelt.

Jollaluokissa HSS lanseerasi Suomeen Cadet-jollat. Tärkeitä kilpaluokkia seuralle ovat olleet myös Vikla, Lightning ja Finnjolla. 1960-luvulla junioritoiminta kasvoi voimakkaasti optimistijollaluokan käynnistymisen myötä. 1980-luvun merkittävin junioripurjehdussaavutus oli Tom Rindellin voittama kansainvälisen purjehtijaliiton nuorten maailmanmestaruus E-jollaluokassa.

Seurassa on viime vuosina panostettu juniori- ja nuorisotoimintaan sekä aikuisten purjehduskoulutukseen. Panostus on tuonut HSS:n voimakkaammin takaisin kilparadoille. Tuloksina mitaleita ja huipputuloksia kansainvälisissä luokissa.

Info ja yhteystiedot

Yhteystiedot

Helsingfors Segelsällskap r.f.
Liuskasaari, 00140 Helsinki

Lautta: Merisatamanranta 6, 050 576 0565

hss@hss-segel.fi
Kanslia: 09 633 637

Lomakkeet

Jäsenhakemus – liity jäseneksi HSS:n iloiseen joukkoon

Satamapaikkahakemus – hae venepaikkaa Liuskasaaresta

Venerekisteri-ilmoitus –  HSS:n venepaikka ja lipun käyttäminen edellyttää veneen rekisteröimistä

 

Palvelut ja hinnastot

Medlemsavgifter 2017

0-19 år junior 58 €
20-25 år ung 95 €
26-64 år års 210 €
65+ senior 95 €
studerande 95 €
andra familjemedlem, juniorförälder 95 €

Seglingscenter 660 €

Ny medlem betalar inskrivningsavgift motsvarande medlemsavgften  (gäller ej juniorer eller seglingscenter medlemmar)

Investeringsavgift för familjens första medlem över 29 år 64 €
Frivillig för ständiga medlemmar utan båt

Kansliavgift för ständiga medlemmar (frivillig) 48 €

Hamnavgifter 2017

Kajplats, båtens bredd

under 2,35 m 348 €
2,35 – 2,84 m 445 €
2,85 – 3,34 m 557 €
3,35 – 3,84 m 664 €
3,85 m och över 776 €

A- och Callus kaj under 3,85 m 895 €
A- och Callus kaj 3,85 och över 954 €
C 16, C 24 1928 €
F 3 1928 €
C 23 1928 €

Obesiktigad båt betalar dubbel båtavgift
Båt inskriven i annan förening 25 % högre avgift

Jollar på slipen 2017

Juniormedlem 40 €
Övriga medlemmar 80€

Utsocknesavgift
Av utsockensbor uppbärs därtill för hamnplats samma tilläggsavgift som Helsingfors stad debiterar sällskapet

Båtavgift 2017

Kölbåt och motorbåt 70 €
Lättbåt 0 €
Interimsvimpel 50 €

Gästavgifter i hamnen 2017

Icke medlemmar per dygn 32 €
Icke medlemmar per vecka 126 €
Medlem: 2 dygn gratis högst 2 gånger per säsong.
Längre tid 42 €/vecka för de 2 första veckorna och därefter 63 €/vecka.

Användning av mastkran

medlemmar gratis
utomstående 30 €

Vinterhyra 2017

Slipen per m² 17 €
Västra skjulet per m² 49 €
Reservation för rektangulär form 10%
Mastförvaring utan båt/vinter 90 €
Förvaring av bock/sommar 56 €

Sjösättning/upptagning 2017

< 3,0 t 158 €
3,01 – 4,5 t 158 €
4,51 -10,0 t 189 €
Under säsongen per gång 65 €
Kappseglande båtar 5 gånger gratis

Flyttning av båt i hamnen och slip per arbetstimme/person 70 €

Trafikkort 2017

Medlemskortet ger rätt till gratis överfart
Icke-medlem säsongkort 84 €
Icke-medlem 10 resors kort 47 €
Icke medlem tur-retur vuxna 6 €
Icke-medlem tur-retur barn under 16 gratis

Hamnbevakning

Om förhinder anmäls i tid uppbärs 210 €
För oanmäld frånvaro uppbärs 368 €

Bastuavgift

Grundavgift per timme: Medlem 10€ / Icke Medlem 20€

Tapahtumakalenteri