Täyden palvelun pursiseura

Helsingfors segelsällskap HSS on täyden palvelun pursiseura niin kilpa- kuin matkapurjehtijoillekin. HSS on 124 vuotta suomalaista purjehdushistoriaa. Yli tuhat jäsentä. Yli kolmesataa venettä. Vierasvenesatama, polttonesteiden myynti ja kioski. Klubiravintolan terassilta näkymä avomerelle.

HSS on yksi Suomen vanhimmista ja neljänneksi suurin purjehdusseura. Seura perustettiin vuonna 1893 mahdollistamaan kaupungin kasvavalle ruotsinkieliselle keskiluokalle mahdollisuus harrastaa aiemmin elitistiseksi miellettyä lajia.

Nykyään HSS on kansainvälinen yhteisö, jonka toiminnassa ja valmennuksessa käytetään suomen, ruotsin ja englannin kieltä.

HSS on maamme johtavia junioriseuroja [linkki], jossa yli 150 lasta ja nuorta osallistuu HSS:n laajaan valmennusohjelmaan.

Seurassa on myös Suomen laajin purjehduskeskus aikuisille, jotka haluavat purjehtia ja harjoitella ilman omaa venettä. Keskuksella on 28 koulutus- ja harjoitteluvenettä. Seura tarjoaa korkeatasoista koulutusta aloittelijoille kuten myös kokeneille purjehtijoille.

Satamassa on myös Pohjoismaiden suurin klassikkovenekanta, yli 80 klassikkovenettä.

Jäsenten käytössä on retki- ja etappisatamat Andö Inkoon saaristossa ja Getören Porvoon saaristossa.

HSS on viime vuosina kasvanut voimakkaasti. Kasvun taustalla ovat olleet junioritoiminnan ja valmennetun aikuispurjehduksen nopea kehitys.

Klubin elämää

Klubitalo & saaret

Klubitoimikunnan tavoitteena on luoda HSS:lle tiivis, rento ja toisensa tunteva yhteisö.  Järjestämme kaikille avoimia, mielenkiintoisia tapahtumia, jonne kaikki seuran jäsenet voivat osallistua.

Liuskasaaren on kaiken seuratoiminnan yhteinen keskukseksi ja jäsenille mukava paikka harrastaa, viettää vapaa-aikaa ja tavata muita jäseniä. Liuskasaarta ja HSS:n eri tiloja sekä seuran yhteistä toimintaa kehitetään yhteistyössä koko seuran jäsenistön kanssa, ja kaikkeen klubitoimintaan toivotaan osallistujia kaikista harrastajaryhmistä.

Seuralla on kaksi ulkosatamaa, Andö ja Getören, joista löydät tarkempaa tietoa Satama-sivulta.

Jos haluat järjestää omia tapahtumia, ota yhteyttä kansliaan 09-633 637 tai hss@hss-segel.fi

Ravintola HSS Paviljong

Seuralla on ollut ravintolaoikeudet Liuskasaarella vuodesta 1899 lähtien, seuran paviljonki on ollut yli sadan vuoden ajan jäseniä yhdistävä kohtaamis- ja viihtymispaikka, HSS:n koti.

Vuonna 1949 valmistunut Runar Finnilän piirtämä rakennus toimi yhtenä Helsingin olympiakisojen purjehduskilpailujen järjestämispaikoista. HSS Paviljongin sisusta on hieno Finnilän arkkitehtuurin ja Björn Landströmin merifreskojen sekä Michael Schilkinin keramiikkatöiden muodostama kokonaistaideteos – ikkunoista ja terassilta avautuu kaupungin hienoin näköala kohti Harmajan majakkaa ja horisonttia.

Ravintola on 1960-luvulta lähtien ollut avoin yleisölle, toivotamme vieraat lämpimästi tervetulleiksi. Seuran jäsenille ravintolan ruokalistalla on päivittäin vaihtuva maittava purjehtija-annos jäsenhintaisine juomineen. Vanhan perinteen mukaisesti purjehduskausi avataan vappupäivänä lipunnostolla klo 12 ja sitä seuraavalla yhteisellä vappulounaalla.

www.hsspaviljong.fi

Harmaalokit

Oletko ollut HSS:n jäsen yli 35 vuotta, olet yli 65-vuotta vanha tai tunnet itsesi sellaiseksi? Tule mukaan Harmaalokkien toimintaan!

Helsingfors Segelsällskaps Seniorer on perustettu edistämään vanhempien jäsenten viihtymistä seurassa sekä helpottamaan purjehdusurheilun harrastamista korkeassa iässä. Toiminta suuntautuu yli 65-vuotta täyttäneisiin tai vähintään 35 vuotta HSS:n jäseninä olleisiin purjehtijoihin.

Talvisesongin 2019 aikana järjestetään yksi tai kaksi tapaamista HSS:lla tai ravintolassa. Yhdessä tapaamisessa Paul Suominen kertoo akvarelleistaan, jotka perustuvat August Ehrensvärdin laveerauksiin Suomen saaristosta. Syksyllä kokoonnutaan kerran ja mahdollisesti järjestetään myös joulujuhla. Syyskokous on myös seniorien vuosikokous.

Purjehduskaudella järjestetään ekskursio mieluiten yhteispurjehdukseen yhdistettynä sekä HSS:n veteraanimestaruuskilpailu, Gråtruts-VM. Ekskursion kohteena voi olla Vallisaari. Gråtrutarna jatkaa yhteistyötä naapuriseurojen seniorien kanssa.

Lisätietoja: Rolf Kokkola, 040 5284297

 

Seuran historia

Helsingfors Segelsällskap r.f. (HSS) on Helsingin toiseksi vanhin ja Suomen neljänneksi suurin pursiseura. Seura perustettiin vuonna 1893 Helsingin ruotsinkielisen, nopeasti kasvavan keskiluokan pursiseuraksi.

Hufvudstadsbladetin ilmoitus etsi syyskuun alussa 1892 otsikolla ”Seglare Ohoj!” jäseniä uuteen seuraan. Syntymäpäiväksi kuitenkin lasketaan vasta 7. tammikuuta 1893, koska tänä päivänä kuvernööri Fjodor Heiden vahvisti seuralle säännöt. Ensimmäisenä toimintavuonna Helsingfors Segelsällskapilla oli 65 jäsentä ja rekisterissään 19 purjevenettä. Naisia ei mukana vielä ollut – ensimmäiset liittyivät seuraan 1897.

Seura järjesti ensimmäisenä kesänä neljä purjehduskilpailua. Alkuaikojen nimekkäitä veneitä olivat Karl Nordbladinin Ellida, V. Lindholmin legendaarinen Uno sekä Gunnar Hjeltin Bisquit. Junioritoimikunta alkoi vuonna 1932, jolloin seura hankki viisi Sulka-venettä alle 18-vuotiaille purjehtijoille.

HSS on perinteisesti ollut pienten köliveneiden johtava kilpapurjehdusseura Suomessa. Seura tuki pienten saaristoristeilijöiden, erityisesti 22,2-luokan kehitystä 1910- ja 20-luvuilla lahjoittamalla luokkaa varten pokaaleja ja kilpailemalla niistä innokkaasti. 1930-luvulla HSS oli aktiivisesti vaikuttamassa Gunnar L. Stenbäckin suunnitteleman Hai-veneen alkutaipaleeseen. Hai-luokka oli seuran suurin veneluokka oli aina 60-luvun loppuun saakka.

Pienten, edullisten veneiden saralla HSS:n jäsenistä suurin vaikutus on ollut kunniajäsenellämme Hans Groopilla. Hän suunnitteli ja rakensi 1968 seuran tukemana H-veneen, josta tuli Suomen suurin yksityyppiköliveneluokka ja kansainvälisestikin hyvin suosittu kilpaveneluokka. Se toi paljon uusia purjehtijoita lajin pariin. H-veneitä on Suomessa rakennettu kaikkeaan 950 kappaletta ja kansainvälisesti noin 5 000 kappaletta.

Groopin lisäksi seuran venesuunnittelijoista mainittakoon vuosisadan vaihteessa vaikuttanut Emil Wegelius, viime vuosisadan alkupuolella vaikuttanut Einar Olofsson sekä hieman myöhemmin Birger Slotte ja C.-O. Granfelt.

Jollaluokissa HSS lanseerasi Suomeen Cadet-jollat. Tärkeitä kilpaluokkia seuralle ovat olleet myös Vikla, Lightning ja Finnjolla. 1960-luvulla junioritoiminta kasvoi voimakkaasti optimistijollaluokan käynnistymisen myötä. 1980-luvun merkittävin junioripurjehdussaavutus oli Tom Rindellin voittama kansainvälisen purjehtijaliiton nuorten maailmanmestaruus E-jollaluokassa.

Seurassa on viime vuosina panostettu juniori- ja nuorisotoimintaan sekä aikuisten purjehduskoulutukseen. Panostus on tuonut HSS:n voimakkaammin takaisin kilparadoille. Tuloksina mitaleita ja huipputuloksia kansainvälisissä luokissa.

Info ja yhteystiedot

Yhteystiedot

Helsingfors Segelsällskap r.f.
Liuskasaari, 00140 Helsinki

hss@helsinkisailing.com
Kanslia: 09 633 637

Satamamestari: 050 5760565 (huhti-syyskuu)

Yhteysalus: Merisatamanranta 6, 044 9742195

 

Helsingfors Segelsällskap r.f. 0116473-6

Verkkolaskuosoite: 003701164736

 Operaattori/välittäjätunnus: 003721291126 (Maventa)

 

Hallitus

HSS:n hallitus kaudella 2021

Mikael Stelander, kommodori, commodore@helsinkisailing.com

ulkosuhteet, hallinto, jäsenet

 

Juuso Loukola, varakommodori, sportkomitean puheenjohtaja, kilpailutoiminta, kisajärjestelyt, valmennus, valmennus- ja kilpapurjehduskoulutus

Pekka Raatikainen, varakommodori, hallinto, uudet sopimussuhteet, investointihankkeet

Mika Palosuo, satamakapteeni, satama, liikenne, saaret

 

Antti Haavisto, sihteeri, Sailing Center, purjehdus- ja jäsenviestintä, verkkosivut, sosiaalinen media

Tomi Latvala, junioripurjehdus, lasten purjehdus ja valmennus, talouspäällikkö (skattmästare)

Petteri Lautso, intendentti, kiinteistöt ja tilat

Ahti Leväaho, yritysyhteistyö, klubimestari, klubitoiminta, tapahtumat

Petteri Backman, jäsenhankinta

Sport Komitea

HSS Sport Committee 2021

Sports Committee is responsible for managing the coaching and racing in HSS. This means that it is the decision-making body when it comes to racing and coaching in overall subject to the Board of HSS. Sports Committee includes representatives from Sailing Center (SC), Windsurfing and Junior sailing, and the Vice Commodor responsible for races and coaching would act as the chair. If needed, more members could join the Committee, as well, although they need to have strong knowledge of sailing as a sport.

The target is to have five (5) meetings per year. Minutes of the meetings will be publicly available for all HSS members, unless some specific reason would prevent this (on-going negotiations etc.).

Sport Komitean tavoitat sportcommittee@helsinkisailing.com osoitteella

Juuso Loukola, varakommodori, sportkomitean puheenjohtaja

Rosa Lindqvist, valmennusvastaava

Sami Sailo, kilpailunjärjestäminen

Tomi Latvala, junioripäällikkö

Stephen Sturmer, Sailing Center / aikuispurjehdus

Lukas Schweighofer, Sailing Center / aikuispurjehdus

Tua Hakanpää

Saara Söderberg

Lomakkeet

Jäsenhakemus – liity jäseneksi HSS:n iloiseen joukkoon

Satamapaikkahakemus – hae venepaikkaa Liuskasaaresta

Venerekisteri-ilmoitus –  HSS:n venepaikka ja lipun käyttäminen edellyttää veneen rekisteröimistä

Talvisäilytys Liuskasaaressa 2020-2021 – Hae säilytyspaikkaa veneellesi Liuskasaaressa

 

Palvelut ja hinnastot

Medlemsavgifter

0-19 år junior 65 €
20-25 år ung 105 €
26-64 år års 225 €
65+ senior 105 €
studerande 105 €
andra familjemedlem 105 €

juniorförälder 175 €

Ny medlem betalar inskrivningsavgift som motsvarar till beloppet  medlemsavgften  (gäller ej juniorer, juniorföräldrar, seglingscenter- eller seglingsskolemedlemmar)

Kansliavgift för ständiga medlemmar (frivillig) 50 €

Hamnavgifter

Kajplats, båtens bredd

under 2,35 m 376 €
2,35 – 2,84 m 441 €
2,85 – 3,34 m 506 €
3,35 – 3,84 m 571 €
3,85 -4,34 m  646 €,

4,35 m och över  701 €

A- och Callus kaj under 3,85 m 850 €
A- och Callus kaj 3,85 och över 905 €
C 18-19, C 23-24 1830 €
B 2, F 3-4,  1830 €

Jollar på slipen

Juniormedlem 40 €
Övriga medlemmar 80€

Båtavgift

Kölbåt och motorbåt 75 €
Lättbåt 0 €
Interimsvimpel 75 €  för icke HSS-registrerade båtar som besöker uthamnarna

Obesiktigad båt straffavgift 200 €

Gästavgifter i hamnen

Icke medlemmar per dygn 40 € , dagsavgift 15 €
Icke medlemmar per vecka 200 € + 20 €/tillkommande dygn, samma gäller även medlemmar från och med 15.6.2018
Medlem: 2 dygn gratis högst 2 gånger per säsong

Användning av mastkran

medlemmar gratis
utomstående 30 €

Vinterhyra

Slipen per m² 20 €
Västra skjulet per m² 50 €

Jolle 55€
Mastförvaring utan båt/vinter 90 €

 

Sjösättning/upptagning

– 4,5t 160 €

4,51-10,0 t 190 €

Trafikkort Aava Lines

Medlemskortet ger rätt till gratis överfart
Icke-medlem säsongkort 80 €
Icke-medlem 10 resors kort inte till salu för tillfället
Icke medlem tur-retur vuxna 5 € (6€ på färjan)
Icke-medlem tur-retur barn 7-16 år  3 € (4€ på färjan)

Hamnbevakning

Om förhinder anmäls i tid uppbärs 210 €
För oanmäld frånvaro uppbärs 368 €

Bastuavgift

Grundavgift per timme: Medlem 10€ / Icke Medlem 20€

Seuran säännöt

HELSINGFORS SEGELSÄLLSKAP R.F.

STADGAR

Registrerat 7.11.2018

 

1 § Namn och hemort

Föreningens namn är Helsingfors Segelsällskap r.f. och dess hemort Helsingfors stad.

 

2 § Språk

Föreningens officiella språk är svenska.

 

3 § Verksamhetsändamål

Föreningens ändamål är att främja segelsporten, sprida kunskap i gott sjömanskap samt bereda medlemmarna möjlighet till aktivt båtliv.

 

4 § Verksamheten

För att förverkliga sitt ändamål arrangerar föreningen kappseglingar och andra seglingsevenemang, kurser, möten och övriga sammankomster. Föreningen upprätthåller ett båtregister samt övervakar båtarnas sjövärdighet och utrustning. Föreningen har rätt att äga och besitta fast egendom.

 

5 § Medelsanskaffning

Föreningen erhåller medel för sin verksamhet genom att uppbära medlems-, kaj- och hamn- samt andra liknande avgifter, mottaga donationer och understöd, uppbära räntor och dividender, uppbära ersättning för begagnandet av föreningens egendom samt genom att anordna insamlingar och lotterier.

 

6 § Medlemskap

Till medlem i föreningen kan antagas seglingsintresserad person, som visat förtrogenhet med svenska språket. Undantag från språkbestämmelsen kan göras, om synnerliga skäl föreligger. Skriftlig ansökan om medlemskap riktas till styrelsen. Ansökan bör åtföljas av en rekommendation av två av föreningens medlemmar.

 

7 § Junioravdelningen

För främjande av segelsporten bland ungdomen och för att tillföra sällskapet yngre krafter är instiftad en junioravdelning, vars medlemmars rättigheter och skyldigheter upptas i ett särskilt av sällskapet fastställt reglemente.

 

8 § Medlemskategorier

Föreningens medlemmar indelas i kategorierna juniormedlemmar, årsmedlemmar, ständiga medlemmar och hedersmedlemmar.

Medlem är juniormedlem till slutet av det kalenderår han eller hon fyller 19 år.

Till årsmedlem antas person från början av det kalenderår han eller hon fyller 20 år.

Ständig medlem är person som uppfyllt villkoren i 20 §, eller särskilt av styrelsen kallats härtill.

Till hedersmedlem kan föreningsmöte kalla person, som i hög grad bidragit till förverkligandet av föreningens ändamål. Valet, som bör omnämnas i möteskallelsen, bör stödas av minst 2/3 av de närvarande medlemmarna. Hedersmedlem är befriad från erläggandet av årsavgift. Hedersmedlem, som varit kommodor för föreningen, kan kallas till hederskommodor.

Junior- och årsmedlems årsavgift samt inskrivningsavgifternas storlek fastställs av höstmötet. Medlemmen skall betala de avgifter som bekräftats till det pågående räkenskapsåret till föreningen före den 1 maj.

 

9 § Uteslutning av medlem

Styrelsen kan utesluta medlem som bryter mot dessa stadgar, missbrukar föreningens flagga eller på annat sätt skadar föreningen eller dess anseende. Över dylikt beslut har den uteslutna rätt att besvära sig genom att skriftligt inom två veckor från delgivning av styrelsens beslut yrka på att ärendet hänskjuts till föreningsmöte. För att kullkasta styrelsens uteslutningsbeslut krävs 2/3 röstmajoritet på föreningsmötet.

En medlem som inte har betalat avgiften till föreningen inom två (2) månader från den förfallodag som nämns i sista stycket i 8 §, kan uteslutas ur föreningen med styrelsens beslut. En medlem som uteslutits ur föreningen på grund av försummelse av betalning av avgift, kan med styrelsens beslut på nytt godkännas som medlem i föreningen utan i 6 § avsedd ansökan och rekommendationer om personen har erlagt de obetalda avgifterna 1,5-faldigt före den 30 november.

 

10 § Styrelse och funktionärer

Föreningens verksamhet leds av en styrelse med följande sammansättning:

 1. Styrelsens ordförande kallas föreningens kommodor och utses för ett år i sänder.
 2. Kommodoren biträds av två vicekommodorer, varav den ena skall ansvara för den sportsliga verksamheten och den andra för föreningens förvaltning. Vicekommodorerna utses av höstmötet för två år i sänder och de kan omedelbart åter väljas.
 3. Därutöver består styrelsen av sex medlemmar valda på tre år så, att två medlemmar avgår varje år. Dessa kan inte omedelbart återväljas. Om styrelsemedlem avgår under mandatperiod skall en ersättare väljas för återstoden av ifrågavarande mandatperiod. Sådan styrelsemedlem kan omedelbart återväljas.

Styrelsen är beslutför, när minst fem medlemmar är närvarande.

Styrelsen utser inom sig sekreterare, skattmästare och intendent.

För att sköta särskilda uppdrag utser höstmötet ytterligare följande funktionärer:

 1. Två revisorer och en revisorssuppleant. Revisorerna utses på två år så att den ena årligen står i tur att avgå. Revisorssuppleant väljs för ett år i sänder.
 2. En verksamhetsgranskare vars uppgift är att värdera att föreningens förvaltning, bokföring och bokslut är i allmänhet sakliga, att ledningen har fungerat sakligt och att medlemmarnas jämlikhet har förverkligats.
 3. En juniorchef för att leda juniorernas verksamhet.
 4. En klubbmästare för att organisera samkväm och fester.
 5. En hamnkapten för att svara för ordningen i båthamnen.

Styrelsen kan vid behov utse ytterligare funktionärer och även anställa avlönad personal.

 

11 § Nämnder och kommittéer

För kappseglingsverksamheten utser höstmötet en seglingsnämnd bestående av en ordförande och ett av höstmötet fastställt antal övriga medlemmar. Därjämte utser höstmötet ett nödigt antal prisdomare för att biträda nämnden i dess arbete.

För besiktningen av båtar utser höstmötet en besiktningsnämnd vars medlemsantal fastställs på höstmötet.

För att förbereda personvalen vid följande höstmöte utser höstmötet en valkommitté bestående av 3-5 medlemmar. Valkommittén bör senast tre veckor före höstmötet ge sitt förslag till styrelsen.

Övriga nämnder, kommittéer och arbetsgrupper tillsätts av styrelsen.

 

12 § Namnteckning

Föreningens namn tecknas av kommodoren tillsammans med någondera av vicekommodorerna, sekreteraren eller skattmästaren eller av någondera av vicekommodorerna tillsammans med sekreteraren eller skattmästaren.

 

13 § Verksamhetsår, bokslutsperiod, föreningsmöte, möteskallelse

Föreningens verksamhetsår och bokslutsperiod sammanfaller med kalenderåret.

Under verksamhetsåret skall två ordinarie möten hållas så, att höstmötet hållas inom november månad och vårmötet inom mars månad. Därutöver kan extra föreningsmöten sammankallas när styrelsen finner det påkallat eller då minst 20 medlemmar eller en tiondel (1/10) av medlemmarna skriftligen yrkar därpå.

Kallelse till föreningsmöte delges medlemmarna tidigast 4 veckor och senast 10 dagar före mötet antingen genom annons i en i Helsingfors dagligen utkommande svenskspråkig tidning eller genom brev till samtliga medlemmar under den adress som finns angiven i medlemsregistret.

 

14 § Ordinarie föreningsmöten

Höstmötet

Vid föreningens höstmöte behandlas följande ärenden:

 1. Verksamhetsplanen för följande kalenderår.
 2. Seglingsprogrammet för följande kalenderår.
 3. Års- och inskrivningsavgifternas storlek och budgeten för följande kalenderår.
 4. Val av kommodor, vartannat år två vicekommodorer och val av andra styrelsemedlemmar i stället för dem som är i tur att avgå, val av revisorer och de funktionärer som enligt stadgarna skall utses av höstmötet.
 5. Val av medlemmar i nämnder, som enligt stadgarna skall utses av höstmötet.
 6. Utdelning av vandringspris och utmärkelsetecken.
 7. Övriga ärenden som upptagits i möteskallelsen.

 

Vårmötet

Vid föreningens vårmöte behandlas följande ärenden:

 1. Årsberättelsen för föregående verksamhetsår.
 2. Fastställande av bokslutet på basen av revisorernas och verksamhetsgranskarens berättelser.
 3. Beviljande av ansvarsfrihet för föregående styrelse.
 4. Övriga ärenden som upptagits i möteskallelsen.

 

15 § Mötesprocedurer

Som ordförande vid föreningsmöte fungerar kommodoren eller vid förfall för honom person som väljs av mötet. För mötet väljs en sekreterare, två rösträknare samt två protokolljusterare.

Vid föreningsmöte har varje medlem, som fyllt 18 år, en röst och där inte annorlunda stadgats avgörs ärendena med enkel majoritet. Vid lika röstetal avgör ordförandens röst, utom vid val, då avgörandet sker genom lottning. Samtliga omröstningar sker genom öppen omröstning, såvida ingen av de närvarande yrkar på sluten omröstning.

 

16 § Båtregister

I föreningens båtregister upptas båtar, vilkas innehavare är medlemmar i föreningen. Båt bör uppfylla gällande besiktningsbestämmelser för nöjesfarkoster.

I båtregistret införd båt, som genomgått vederbörlig besiktning, har rätt att föra föreningens flagga samt övriga igenkänningstecken i enlighet med reglemente som fastställs av föreningsmöte.

 

17 § Reglementen och direktiv

Föreningsmöte har utöver vad som omnämnts i dessa stadgar rätt att inom ramen för föreningens verksamhetsändamål fastställa reglementen och direktiv, vilka gäller samtliga medlemmar till efterrättelse.

Därutöver har styrelsen rätt att utfärda direktiv och förhållningsregler som hänför sig till den löpande verksamheten.

 

18 § Stadgeändringar

Beslut om ändring av dessa stadgar skall fattas vid två på varandra följande föreningsmöten med minst en månads mellanrum. Vid vartdera mötet krävs, att minst 3/4 av de avgivna rösterna är ense om beslutet.

 

19 § Upplösning

Beslut om upplösning av föreningen sker vid två på varandra följande föreningsmöten med minst en månads mellanrum. Vid vartdera mötet krävs, att minst 3/4 av de avgivna rösterna är ense om beslutet.

Vid upplösning av föreningen skall beslut om fördelningen av dess tillgångar fattas vid det senare mötet. Beslutet, som fattas med enkel majoritet, bör ske med beaktande av segelsportens intressen och viljan att bevara dess och föreningens historia.

Tillgångarna skall tillfalla annat registrerat svenskspråkigt segelsällskap i södra Finland, segelsportens centralorganisation eller lämpligt museum.

 

20 § Övergångsstadganden

För person som antagits som medlem, innan dessa stadgar blivit registrerade (stadgeändringen registrerad den 14.11.1989), förblir 15 § 3 mom. i de senast godkända stadgarna i kraft. Sagda moment lyder sålunda:

”Medlem som på en gång erlägger eller utan avbrott erlagt stadgad full avgift för tjugofem år är för framtiden befriad från erläggande av årsavgift.”

Ovan avsedd medlem benämndes ständig medlem.

 

21 § Lagtillämpning

Där inte annat nämnts i dessa stadgar, iakttas bestämmelserna i gällande föreningslag och därtill avgivna förordningar.

Toimintasuunnitelma

Vuoden 2020 toimintasuunnitelman löydät täältä: HSS Verksamhetsplan 2020.

Tapahtumakalenteri