HSS:n urheilutoiminta
HSS on tunnettu läpi historiansa taitavien kilpapurjehtijoiden seurana. Suurimmat saavutukset ovat Ernst “Mollan” Westerlundin kipparoiman 6mr-raljan olympiapronssi Helsingin olympialaisissa 1952, Silja Lehtisen, Silja Kanervan ja Mikaela Wulffin pronssi 2012 sekä Tom Rindellin ja Sirre Kronlöfin ISAF-juniorimaailmanmestaruudet 1982 ja 2016.
HSS:n Junnutoiminnan tarkoitus on tukea HSS:n junioripurjehtijoita ja -purjelautailijoita siten, että heillä on mahdollisuus osallistua kansainväliseen kilpapurjehdukseen. Junnutoiminnan valmennustyö tähtää ensisijaisesti kilpapurjehtijoiden kasvattamiseen ja valituissa luokissa seura tarjoaa huipputason valmennusta menestyville junioreille.
Pohjoismaalaiset lapset kasvavat usein ulos optarista ennen viidentoistavuoden ikää, joka on rajana kisatoiminnalle. Optarista seuraavana mahdollisuutena HSS:llä on tällä hetkellä Techno 293 -purjelauta, 29er, ILCA 4 ja myöhemmin ILCA 6 -luokat. Seuran 49erFX ja iQfoil purjehtijoiden harjoittelua tuetaan. HSS:n valmennukseen on mahdollista osallistua myös muun seuran jäsenenä.
HSS:n huippu-urheilu tiimissä on sellaisia urheilijoita, jotka ovat iältään yli 19 vuotiaita ja tähtäävät kansainvälisissä arvokisoissa tai Olympialaisissa menestykseen. HSS tukee huippu-urheilijoitaan varustehankinnoissa, valmennuksen kulujen kattamisessa sekä kalusto tarpeissa. Huippu-urheilijoiden tuista vastaa Sport Komitea.
Junioreiden ja nuorten huippuvalmennukseen liittyvistä asioista vastaavat ryhmien valmentajat, päävalmentaja, junioritoimikunta ja sport komitea.
Ilmoittautumiskaavakkeen HSS:n omiin ryhmiin löydät täältä
Ilmoittautumiskaavakkeen HSS-HSK yhteiseen ILCA ryhmään löydät täältä
VALMENNUSRYHMÄT - RACING TEAMS
OPTI RACING
Perustiedot
- Ikähaarukka: 8-15 vuotiaat
- Fyysinen koko: 25-50 kg
- Taitovaatimus: purjehtija omaa Opti Green -ryhmän oppimistavoitteet
- Purjehtijamäärä per valmentaja: 10 per valmentaja
- Tuuliraja: 15 m/s
Oppimistavoitteet
Opti Racing ryhmässä purjehtija oppii:
- vene:
- rikaamaan kisajollan itsenäisesti
- purjeen perustrimmit ja niiden muuttaminen sään perusteella omatoimisesti
- trimmaamaan purjetta oma-aloitteisesti ja jatkuvasti
- ymmärtämään raken merkityksen, mittaamisen ja säätämisen
- tekniikka:
- lähtemään rannasta ja saapumaan rantaan itsenäisesti, ilman laituria
- rullavendan ja jatkopinnajiipin
- tuplavendan
- kryssimään riittävän ylös ja käyttämään virtauslankoja
- purjehtimaan kisaradan ympäri (lähtö, merkinkierrot, erilaiset radat)
- pysymään starttilinjalla, peruuttamaan
- starttaamaan
- tekemään erilaisia kiihdytyksiä starttilinjalla
- ottamaan ja käyttämään maamerkkiä
- hidastamaan vauhtia painopistettä muuttamalla
- vaikuttamaan painon avulla jollan liikkeisiin, kallistukset
- purjehtimaan kovassa tuulessa: tehokas hengaus, manööverit, merkinkierrot, aaltojen ottaminen, äyskäröinti, starttityöskentely
- tekemään 360 astetta rangaistuskäännöksen
- tekemään rangaistuskäännökset ilman peräsintä
- peräsimen käytön vähentäminen ja manööverit mahdollisimman pienellä liikkeellä
- ottamaan aaltoja purjetta ja painopistettä säätämällä
- ottamaan jänislähdön
- käyttämään kompassia
- ajamaan venettä ”alas-kovaa” -, ”perus” – ja ”ylös-piinaten” -tyyleillä
- taktiikka:
- hahmottamaan laitoja
- hahmottamaan tuulta: puuska ja shifti
- reagoimaan shifteihin
- lukemaan säätä ja käyttämään sitä osana taktiikkaa
- milloin on peitossa/milloin peittää
- havainnoimaan lähtölinjaa
- purjehtimaan ahtaissa paikoissa ja kiperissä tilanteissa
- teoria:
- kilpailuliput
- lisää kilpapurjehdus sääntöjä
- protestikäsittelyn
- yleisimpien tuulityyppien perusteet
- joukkuepurjehduksen perusteet
- hallitsemaan englanninkielisen purjehdussanaston
- mikä on virta ja vuorovesi
- urheilijaksi kasvaminen:
- analysoimaan omaa suoritustaan
- antamaan työrauhan muille ja keskittymään omaan suoritukseen
- keskittymään treeniin omatoimisesti
- harjoittelemaan tavoitteellisesti
- kilpailuissa käytettävän rutiinin
- kilpailurutiinien oma-toimisen toteuttamisen
- Kun juniori osaa kaikki nämä ja osoittaa syvempää osaamista kilpapurjehduksesta sekä sijoittuu rankingsarjan puolivälin paremmalle puolelle on hän valmis siirtymään seuraavaan tasoryhmään tai luokkaan. Siirto seuraavaan ryhmään tapahtuu valmentajan suosituksesta.
Harjoitusmäärät ja kilpaileminen
Opti Racing -ryhmä harjoittelee kesäkaudella neljä-viisi kertaa viikossa vesillä. Talvikaudella harjoituksia on yksi-kaksi kertaa viikossa fysiikan ja teorian merkeissä.
Ryhmässä purjehditaan lähes ympäri vuoden: leirejä pidetään kesäkaudella kotimaassa ja talvikaudella ulkomailla. Talvikaudella on vuodesta riippuen kolme – neljä ulkomaan leiriä.
Opti Racing -ryhmä kiertää Optimistijollaliiton järjestämää kadetti ja/tai ranking -sarjaa. Harjoitusmaksuun sisältyy kotimaan rankingsarjan lisäksi Spinnaker Regatta Tallinnassa ja KSSS Olympiska Regatta Tukholmassa. SM -kilpailut ovat osa rankingsarjaa. Ryhmä osallistuu myös joukkue SM -kisoihin ja tutustuu näin myös joukkuepurjehduksen saloihin.
Osa ryhmän purjehtijoista tavoittelee jo edustuspaikka PM, EM tai MM-kisoihin.
Varusteet
- purjehtija purjehtii joko seuran vuokrajollalla tai omalla veneellä, oma vene hankittava yhden kokonaisen kauden jälkeen
- seuran kaksi traileria ryhmän käytössä
- seuran auto käytössä tietyissä kilpailuissa hakemusten mukaan
- oma starttikello
- oma sääntökirja ja Case book
- harjoituspäiväkirja
- oma kompassi
Vanhempien osuus vapaaehtoistoiminnassa
HSS:n harjoitusohjelmien mahdollistaminen vaatii suuren määrän eri työryhmissä tehtävää taustatyötä. Tämä taustatyö on täysin vapaaehtoisten vanhempien varassa. Harjoitusohjelmassa mukana oleminen edellyttää vanhempien sitoutumista vapaaehtoistyöhön. Tehtäviä on monenlaisia ja pienikin panos on arvokas!
Opti Racing -ryhmän vanhempien tulee osallistua Down Town Sailing Week (DTSW) -tapahtuman järjestämiseen ja ryhmä on vastuussa viikkokisojen järjestämisestä. Tämän lisäksi jokaisen perheen tulee osallistua yhteen talkoopäivään. Kaikista tehtävistä tulee ohjeet etukäteen, joten jokainen kyllä osaa!
Valmentajat
Kaudelle 2022 ryhmää tulee valmentamaan HSS:n päävalmentajan Nico Vidalin lisäksi XXX. Valmentajien esittelyt löydät Valmentajat -osion alta.
Harjoitusmaksu ja ilmoittautuminen
Juniorin jäsenmaksu | 65 euroa |
Vanhemman jäsenmaksu (vapaaehtoinen) | 225 euroa |
Seuran jollan vuokra | 200 euroa/kausi |
Jollan kesäsäilytys ja rekisterimaksu | 40 euroa (2021) |
Harjoitusmaksu (early bird): Kotimaan harjoitusohjelma | 1700 euroa |
Harjoitusmaksu (early bird): Kotimaan harjoitusohjelma + Garda leiri ja kisa, huhtikuu | 1700 euroa + 300 euroa |
Harjoitusmaksu (early bird): Kotimaan harjoitusohjelma + Valencia leiri, helmikuu + Garda leiri ja kisa, huhtikuu | 1700 euroa + 400 euroa |
Harjoitusmaksu (early bird): Kotimaan harjoitusohjelma + Valencia leiri, helmikuu + Valencia leiri ja kisa, maaliskuu + Garda leiri ja kisa, huhtikuu | 1700 euroa + 500 euroa |
Harjoitusmaksu (early bird): Kotimaan harjoitusohjelma + koko Winter Tour | 1700 euroa + 600 euroa |
Suomen Optimistijollaliiton -jäsenmaksu | 40 euroa (2021) |
Ilmoittautuminen ”early bird” -hinnoin on auki 11.11.2021 asti. Sen jälkeen harjoitusmaksu on 10% kalliimpi. Toiminnan suunnittelun kannalta on tärkeää, että purjehtijat sitoutuvat ajoissa ohjelmaan.
Harjoitusmaksu sisältää valmentajan palkat ja päivärahat, kumiveneen käytön sekä bensat ja seuran trailerin käytön.
Ryhmä vastaa itse kaikista kilpailumaksuista sekä pääkaupunkiseudun ulkopuolisista harjoitus- ja kilpailumatkojen logistiikka- ja majoituskustannuksista omalta osaltaan sekä valmentajan osalta. Ryhmä sopii yhteisten kustannuksien käytännöt ja pelisäännöt yhdessä.
Ilmoittautuminen tapahtuu täyttämällä ilmoittautumiskaavake. Ryhmässä voi harjoitella vaikka edustaa toista seuraa. Lue lisää täältä.
Tervetuloa matkalle kohti tavoitteita!
ILCA (LASER) BLACK
Perustiedot
- HSS:n ja HSK:n yhteinen ryhmä
- Ikähaarukka: 13-18 vuotiaat
- Fyysinen koko: ILCA 4 (laser 4.7): 50-65kg, ILCA 6 (laser radial): 65-75kg
- Taitovaatimus:
- Ryhmän purjehtijat ovat kokeneita kilpapurjehtijoita, joilla on jo tietämys purjehduksen taktisen, teknisen ja fyysisen osa-alueen vaatimuksista ja mahdollisuuksista.
- Ryhmään pääsevät mukaan kunnianhimoiset sekä tavoitteelliset nuoret, jotka ovat valmiita sisäistämään urheilullisen elämäntavan ja sitoutumaan urheiluun liittyvien tavoitteidensa saavuttamiseen.
- Ryhmään hakevalla purjehtijalla tulee olla joko vahva tuloksellinen tausta kilpapurjehduksesta tai hänen täytyy osoittaa muuten erityistä halua/kykyä kehittyä kansainväliselle tasolle.
- Purjehtijamäärä per valmentaja: max. 12 purjehtijaa per valmentaja
Oppimistavoitteet
- Purjehtija syventää taitojaan purjehduksen taktisella, teknisellä ja fyysisellä osa-alueella sekä oppii soveltamaan niitä eri olosuhteissa parhaaksi näkemällään tavalla.
- Ryhmä tarjoaa mahdollisuuden laajentaa purjehtijan tietämystä kansallisesta purjehdusmaailmasta kohti kansainvälisempää purjehdusmaailmaa.
- Purjehtijoille suositellaan urheilulukiota tai urheilulukioon hakemista ja sitä kautta URHEA:an kuulumista.
Harjoitusmäärät ja kilpaileminen
HSS:n ja HSK:n ILCA ryhmä koostuu ILCA 4 (ent. laser 4.7) ja ILCA 6 (ent. laser radial) purjehtijoista. Purjehtijat ovat eri-ikäisiä ja tasoisia, jonka vuoksi heidät jaetaan ryhmän sisällä päivän harjoituksesta riippuen kahteen-kolmeen pienryhmään. Vauhtiharjoitukset voidaan tehdä riki kohtaisissa pienryhmissä ja tekniikkaharjoitukset taso kohtaisissa pienryhmissä. Peruspaketti on kaikille sama, jotta tämä on mahdollista. Kauden aikana rikin vaihtaminen pienemmästä isompaan on helppoa, kun ryhmä on tuttu eikä aikataulu muutu. Ryhmäkoko on iso, mikä takaa laadukkaan harjoittelun.
ILCA ryhmä harjoittelee kesäkaudella neljä kertaa viikossa vesillä. Talvikaudella harjoituksia on fysiikan ja teorian merkeissä. Nämä kuuluvat jokaisen purjehtijan harjoitusohjelmaan. Lisäksi jokainen purjehtija voi valita fysiikkavalmennukseen erillisiä lisävalmennuksia omien tavoitteidensa mukaan (mm. Crossfit).
Black tason purjehtijoilla on tavoitteena purjehtia talven aikana kolme-neljä ulkomaan leiriä ja/tai kisaa. Ulkomaan leirit ja kisat eivät kuulu perusharjoitusmaksuun. Ulkomaanleirit maksavat 35/70€ per päivä, riippuen siitä montako valmentaja leirille/kisoihin lähtee.
Koko ryhmä kiertää kotimaan rankingsarjan ja valmennus kisoissa kuuluu harjoitusmaksuun. Valmennus PM kisoissa kuuluu myös harjoitusmaksuun.
Black tason urheilijat osallistuvat Europa Cup -osakilpailuihin, EM- ja MM- kilpailuihin ja tavoittelee World Sailing Youth Worlds -edustuspaikkaa. Nämä kilpailut eivät kuulu harjoitusmaksuun. Tietoa kilpailujen valmennuksesta ja kustannuksista kerrotaan ryhmälle kauden aikana.
Kauden 2022 harjoitusohjelma löytyy oheisesta kalenterista:
Varusteet
- jokainen purjehtii omalla veneellä
- oma sääntökirja ja Case book
- oma starttikello ja kompassi
- seuran auto käytössä tietyissä kilpailuissa ja leireille hakemusten mukaan
- seuran traileri ryhmän käytössä
Vanhempien osuus vapaaehtoistoiminnassa
HSS:n harjoitusohjelmien mahdollistaminen vaatii suuren määrän eri työryhmissä tehtävää taustatyötä. Tämä taustatyö on täysin vapaaehtoisten vanhempien varassa. Harjoitusohjelmassa mukana oleminen edellyttää joko vanhempien tai purjehtijan itse sitoutumista vapaaehtoistyöhön. Tehtäviä on monenlaisia ja pienikin panos on arvokas!
Laser -ryhmän vanhempien tulee osallistua Down Town Sailing Week (DTSW) -tapahtuman järjestämiseen. Ryhmä on vastuussa tiettyjen viikkokisojen järjestämisestä. Tämän lisäksi jokaisen perheen tulee osallistua yhteen talkoopäivään valitsemallaan tavalla. Kaikista tehtävistä tulee ohjeet etukäteen, joten jokainen kyllä osaa!
Valmentajat
Kaudella 2022 ryhmän vastuuvalmentajana toimii Nico Vidal. Tom Lönqvist, Pietari Airakorpi ja Suvi-Tuuli Wikström osallistuvat myös valmennukseen. HSS:n valmentajien esittelyt löydät Valmentajat -osion alta.
Harjoitusmaksu ja ilmoittautuminen
Juniorin jäsenmaksu | 65 euroa |
Vanhemman jäsenmaksu | 225 euroa |
Jollan kesäsäilytys ja rekisterimaksu | 40 euroa (2021) |
Harjoitusmaksu | 2.300 euroa |
Winter tour -leirit ja kisat | 35€/70€ per päivä |
EM ja MM kisat | hinta ilmoitetaan myöhemmin |
PM kisat | kuuluu harjoitusmaksuun |
Finnish Laser Association -jäsenmaksu | 35 euroa (2021) |
Ilmoittautuminen ”early bird” -hinnoin on auki 28.12.2021 asti. Sen jälkeen ilmoittautuminen on mahdollista, mutta harjoitusmaksu on 10% kalliimpi. Toiminnan suunnittelun kannalta on tärkeää, että purjehtijat sitoutuvat ajoissa ohjelmaan.
Harjoitusmaksu sisältää valmentajan palkat ja päivärahat, kumiveneen käytön ja seuran trailerin käytön.
Ryhmä vastaa itse kaikista kilpailumaksuista sekä pääkaupunkiseudun ulkopuolisista harjoitus- ja kilpailumatkojen logistiikka- ja majoituskustannuksista omalta osaltaan sekä valmentajan osalta. Ryhmä sopii yhteisten kustannuksien käytännöt ja pelisäännöt yhdessä.
Ilmoittautuminen tapahtuu täyttämällä ilmoittautumiskaavake. Ryhmässä voi harjoitella vaikka edustaa toista seuraa. Lue lisää täältä.
Tervetuloa matkalle kohti tavoitteita!
HUIPPU-URHEILIJAT
Huippu-urheilun määritelmä
Huippu-urheilulla tarkoitetaan HSS:n toiminnassa sellaisia urheilijoita, jotka ovat iältään yli 19 vuotiaita ja tähtäävät kansainvälisissä arvokisoissa tai Olympialaisissa menestykseen. Urheilijoilla tulee olla ammattimainen ja uskottava suunnitelma, jolla urheilija tähtää selkeästi asetetun kilpailullisen tulostavoitteen saavuttamiseen. Urheilijalla tulee olla valmennusohjelma, valmentaja tai valmentajia sekä kilpailukalenteri. HSS tukee huippu-urheilijoitaan varustehankinnoissa, valmennuksen kulujen kattamisessa sekä kalusto tarpeissa (mm. kumiveneen laina). Huippu-urheilijoiden tuista vastaa Sport Komitea.
QFoil
Martin Mikkola

49er FX
Ronja Grönblom & Veera Hokka
RONJA
Ronja Grönblom, 18, aloitti purjehduksen HSS:llä optimistijollalla 7-vuotiaana. Optimisti-luokan jälkeen Ronja on purjehtinut Zoom-, Laser 4.7-, Laser Radial- ja 29er-luokassa ja tällä hetkellä purjehtii 49er FX-luokassa tiimi-kaverinsa Veeran kanssa.
VEERA
Veera Hokka, 21, aloitti kilpailemisen purjehduksen parissa optimistijollalla ja eteni siitä ulos kasvettuaan Zoom -luokkaan purjehtimaan. Optarissa ja zoomissa kilpailukokemusta karttui ja motivaatio purjehduksessa kilpailemiseen kasvoi. Seuraavana luokkana Veeralla oli 29er, jonka hän aloitti vuonna 2014. 29erilla hän kiersi kansainvälisissä kilpailuissa ja keräsi menestystä muun muassa nuorten maailmanmestaruuskilpailuissa.
RONJA & VEERA
Ronjan ja Veeran yhteinen purjehdustaival alkoi syyskuussa 2018. Leirit Portugalissa sujuivat hyvin ja talven leireillä tytöt alkoivat saadaa hyvää tuntumaa veneeseen. Tällä kaudella tytöt ovat treenanneet talvella ja keväällä intensiivistesti Euroopassa ja kesällä Suomessa. Suomessa tiimi on harjoitellut Haastaja Maajoukkue -ryhmässä ja ulkomailla kerännyt kokemusta isommista fleeteistä. Yhdessä tiimi on ajanut nyt kolmet isot kilpailut ja päässyt hyvin vauhtiin. Treenaaminen jatkuu sekä Suomessa että ulkomailla kohti joulukuun Maailmanmestaruus kilpailuja. Suurin tulevaisuuden tavoite tiimillä on päästä mukaan Tokion Olympialaisiin 2020 ja pärjätä siellä.
VALMENNUS MUIDEN SEUROJEN PURJEHTIJOILLE
Säännöllinen harjoittelu HSS:llä
HSS:n harjoitusryhmissä on mahdollista harjoitella, vaikka edustaisi toista seuraa. Mikäli ryhmissä on tilaa, otamme myös ulkopuolisia junioreita valmennukseen. Ryhmäkohtaiset purjehtijamäärät löydät jokaisen ryhmän kuvauksen alta. Muiden seurojen purjehtijoille koko vuoden harjoitusmaksu on ryhmän perus kausimaksu + 30% vuonna 2022 . Ryhmien peruskausimaksut löydät jokaisen ryhmän kuvauksesta ylempää sivulta. Early bird hinnoittelu koskee myös muiden seurojen purjehtijoita. Talkoovelvoite ei koske muiden seurojen purjehtijoita.
Mikäli olet kiinnostunut harjoittelemaan HSS:n ryhmissä ota yhteys joko ryhmän vastuuvalmentajaan, -vanhempaan tai päävalmentajaamme. Tervetuloa!
Kilpailu- ja leirivalmennus
HSS:n valmennukseen voi osallistua myös muun seuran jäsenenä. Mikäli ryhmissä on tilaa, otamme myös ulkopuolisia junioreita valmennukseen. Ryhmäkohtaiset purjehtijamäärät löydät jokaisen ryhmän kuvauksen alta. Ilmoittaudu mukaan valmennukseen seuraavasti:
-
- Selvitä onko valmennuksessa tilaa ryhmän vastuuvalmentajalta.
- Lue tarkasti ryhmän oppimistavoitteet. Ulkopuolinen juniori tai hänen vanhempansa ovat itse vastuussa siitä, että purjehtija on oikean tasoinen ja pärjää ryhmän mukana. Juniorit jotka eivät pärjää valmennuksen mukana eivät voi tulla vesille. Valmentajiemme tarkoitus on valmentaa ryhmää eivätkä he toimi pääasiassa pelastus- tai huoltoveneenä.
- Ilmoittaudu mukaan ryhmän vastuuvalmentajalle.
- Lasku lähetetään sähköpostitse seuraavan kuun alussa. Ilmoitathan siis ilmoittautumisen yhteydessä myös sähköpostiosoitteen, johon haluat laskun.
HINNAT
Kotimaan valmennuspäivä 35€/juniori/päivä
Ulkomaan valmennuspäivä 50€/juniori/päivä
Seuran ulkopuolisissa tapahtumissa kaikki purjehtijat (HSS:n purjehtijat ja muiden seurojen purjehtijat) jakavat valmentajan päivärahat, matka- ja majoituskustannukset sekä muut yhteiset kustannukset tasaisesti kaikkien kesken. Nämä kulut eivät kuulu valmennusmaksuun. Valmennusmaksulla katetaan valmentajan palkka, kumiveneen bensat ja käyttö.
YHTEYSTIEDOT
Lisätietoja HSS:n valmennustoiminnasta antaa päävalmentaja Nico Vidal
nico@helsinkisailing.com, puh. +358 50 377 75 58